IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
10:10 | 8 юли 2021
Обновен: 17:03 | 18 април 2024

Все по-често градусите скачат към 40. Защо е добре да се потим в жегата?

Спирането на потенето може да доведе до топлинен удар

По материала работи: Слав Велев
Все по-често градусите скачат към 40. Защо е добре да се потим в жегата?

Все по-често градусите скачат към 40, експерти предупреждават да се пазим от топлинен удар, а някои се притесняват, че се изпотяват твърде много в горещините. Каква е връзката между всичко това? 

Обилното изпотяване, жаждата, мускулните болки и главоболието могат да бъдат признаци на изтощение. 

Добрата новина е, че подобни симптоми, когато бъдат хванати навреме и засегнатият да се охлади и хидратира. В тези случаи симптомите могат да отшумят в рамките на половин час, предаде Bulgaria ON AIR.

При топлинния удар обаче нещата да много по-сериозни. 

Един от признаците, а които трябва да се следи е спирането на потенето. Това означава, че тялото влиза в режим за пестене на вода и кожата става много топла и суха.

Важен признак за настъпване на топлинен удар е, че има промени и в психическото състояние на засегнатия – налице е обърканост и дезориентация. В някои случаи може да се стигне и до загуба на съзнание, пише puls.bg.

Важна е хидратацията!

Най-добрият съвет е при лека проява на жажда винаги да приемаме достатъчно вода. Индикация за обезводняване е по-рядкото посещение на тоалетната, както и потъмняване на урината.

Коментари

Новини Варна