IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
16:45 | 15 юли 2021
Обновен: 09:39 | 11 април 2024

COVID-19 може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и Хашимото

Увеличават се и случаите на захарен диабет тип 1 при пациенти, преболедували коронавирусната инфекция

По материала работи: Ставри Таргов
COVID-19 може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и Хашимото

Ковид инфекцията може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и синдром на Хашимото. Увеличават се и случаите на захарен диабет тип 1 при пациенти, преболедували коронавирусната инфекция.

За това алармират ендокринолози от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и апелират, диабетно болните, които все още не са се ваксинирали, да го направят сега, ако състоянието им е стабилно, съобщава БНТ.

Вече има научни доказателства, че вирусът на Ковид-19 пречи на специфичен ензим в кръвта да изпълнява правилно своите функции. За преболедувалите е добре да се следят антителата, и когато те почнат да падат, да се постави ваксина, която ще предпази от тежко протичане на заболяването. Добре е преболедувалите да правят скрининг на въглехидратните нива.

"Има много вредни последици за организма, не може да бъде потиснат ангионезин 2 и той се намесва в процесите на регулация на артериалното налягане, развитие на патологични процеси в сърдечно съдовата и ендокринната система.

Именно затова ендокринната система е силно засегната. Този ензим има ескперция освен в сърце, бял дроб, стомах, но и в жлезите с вътрешна секреция.

Дори леко прекарано заболяване може да отключи автоимунен процес, който да се разгърне и да увреди щитовидната жлеза.

Аз бих апелирала да се ваксинират, защото те са в рисковите групи, ако са прекарали, имат антитела да изчакат определен период, но когато техният титър отслабне, да се ваксинират", обясни началникът клиника по Ендокринология – УМБАЛ "Свети Георги" проф. Мария Орбецова.

Коментари

Новини Варна