IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
14:30 | 16 юли 2021
Обновен: 21:26 | 25 април 2024

СЗО попари всички надежди: Идват нови и по-опасни варианти на COVID

Последните тенденции са изключително тревожни

По материала работи: Слав Велев
СЗО попари всички надежди: Идват нови и по-опасни варианти на COVID

Комисията за спешни случаи на Световната здравна организация (СЗО) припомни, че "пандемията далеч не е приключила" и предупреди за "голяма вероятност" от появата на нови варианти на коронавируса, "вероятно по-опасни", съобщава френският национален ежедневник Le Figaro.

"Пандемията далеч не е приключила", отбелязват в изявление експертите, които съветват генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, добавяйки: "Има голяма вероятност за появата и разпространението на нови тревожни варианти, които вероятно са по-опасни и дори по-трудни за контрол", отколкото вече познатите на агенцията на ООН.

"Последните тенденции са тревожни. 18 месеца след обявяването на международна извънредна ситуация в областта на общественото здраве, ние продължаваме да се борим с вируса и вирусът продължава да циркулира след нас", подчерта председателят на комисията, французинът Дидие Хусен, по време на брифинг.

За момента СЗО изброява 4 т.нар. обезпокоителни варианта: "Алфа", "Бета", "Гама" и "Делта". Последният, много по-заразен от останалите, е по-малко устойчив на ваксини, макар те да продължават да предпазват добре от най-сериозните форми на Ковид-19 и фатален край от инфекцията.

Професор Хусин подчерта, че комисията е отправила две основни препоръки: да се защитава равен достъп до ваксини и да не предприема инициативи с малко научна обосновка като прилагането на трета доза ваксина, предложена по-специално от консорциума Pfizer/BioNTech, предава "Фокус".

Коментари

Новини Варна