IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
08:40 | 28 юли 2021
Обновен: 04:38 | 3 май 2024

Днес е Световният ден за борба с хепатита

Целта е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката

По материала работи: Слав Велев
Днес е Световният ден за борба с хепатита

На 28 юли се отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Целта е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението й. Датата не е случайна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг - откривателя на вируса на хепатит B.

Световния ден за борба с хепатита се отбелязва с редица събития и прояви от 2008 г. насам.

Вирусите на хепатит A, B, C, D и Е могат да предизвикат остра и хронична инфекция и възпаление на черния дроб, което може да доведе до цироза и рак на черния дроб. Тези вируси представляват основен глобален здравен риск за около 240 милиона души, които са хронично инфектирани с вируса на хепатит B и около 150 милиона души с хепатит C. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени.

Насърчаване на превенцията, скрининг и контрол на вируса, по-широкото разпространяване на ваксини за хепатит, глобални координирани действия срещу болестта са само част от целите, които си поставя Световната здравна организация с отбелязването на този ден.

През 2012 г. бе поставен и световен рекорд на Гинес, след като 12 588 души от 20 различни държави пресъздадоха трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря", с което символично показаха пренебрегването и липсата на познания към болестта.

Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят

Деветдесет на сто от българите не знаят какво е хепатит С, сочи проучване на сдружение "ХепАктив". 350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 - на хепатит С, без да знаят това. Затова е важно веднъж годишно да се правят профилактични изследвания.

Според експерти - за бъде елиминирано заболяването, регулярно трябва да се провеждат скрининги сред населението, тъй като болестта протича безсимптомно и пациентите разбират нея, едва когато вече са настъпили усложнения.

Това е заболяване, което се предава по кръвен път. Лечението, което се отпуска от Здравната каса, към момента е с интерферон. В световен план все повече навлизат новите терапии, които са безинтерферонови и които са с висок процент успеваемост - над 95% шанс за излекуване на пациента. Ние се надяваме, че ще имаме подкрепата на институциите и министерството тези терапии да влязат в разумно кратък срок и при нас. Има пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да се лекуват. Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят.

Годишно само 1000 души с хепатит С у нас се подлагат на лечение.

Коментари

Новини Варна