IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
09:50 | 4 август 2021
Обновен: 20:37 | 19 април 2024

Затягат COVID мерките! До дни сме в оранжевата зона

В страната има много голямо движение, включително транзитно

По материала работи: Слав Велев
Затягат COVID мерките! До дни сме в оранжевата зона

Графика: Фейсбук/Николай Витанов

До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса след нарастването на случаите. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров по bTВ. По думите му предстои затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола.

Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата. Прогнозата на Петров е това да се случи най-късно в понеделник.

"В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора - основно дискотеките в курортите. "Впечатленията на министерството са, че не се спазват никакви мерки", посочи д-р Димитър Петров.

Той обясни, че в страната има много голямо движение, включително транзитно. "Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене", посочи д-р Димитров.

Ако продължи ръстът на заразените с коронавирус, ще има затягане.

В червената зона се предвиждат доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито. Димитър Петров коментира: "Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза."

Според Петров плажовете не са такъв проблем, тъй като са на открито, има слънце и вятър. "Нещата стават в контактите извън плажовете", отбеляза д-р Димитър Петров.

София-град влезе в жълтата зона. "Очаквано е това - като се надигне нова вълна, големите градове бързо са засегнати. Ловеч се е устремил към жълтата зона и с много голяма вероятност, утре ще е там", това написа вчера математикът на НОЩ Николай Витанов..

Това е положението. Ако сте в област в жълта зона не се притеснявайте, но внимавайте - спазвайте елементарните мерки, каквито са останали и не се задържайте много на места, където има много хора.

Стойността на базовото репродуктивно число днес не е весела - 1.254. Това наближава 1.3. Очаква се разширяване на обхвата на заразата. И от това не сте изненадани, а хората на първа линия знаят за какво да се готвят - казах им с половин уста прогнозата за сценария, който никога не се обявява публично.

Индексите за смяна на тренда вървят бавно нагоре. Стойностите още са ниски, но не са каквито бяха преди две седмици. Но, до средата на месеца не се очаква рязкао увеличамане на проблемите, тъй, че, вършете си работата и си почивайте спокойно. Просто спазвайте елементарните мерки и не се задържайте по места, където се събират много хора. Пак ме питат и пак казвам - на ресторант може да ходите, ако си намерите място в градината на ресторанта, още по-добре.

Коментари

Новини Варна