IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
15:15 | 23 август 2021
Обновен: 18:36 | 2 май 2024

Всичко което трябва да знаем за слънцезащитните кремове

По материала работи: Ставри Таргов
Всичко което трябва да знаем за слънцезащитните кремове

Ето един мит, който бихме искали незабавно да опровергаем: Слънцезащитният крем е необходим само през лятото, докато спортувате на открито или сте на плажа. Всъщност, както експертите спорят от години, защитата на кожата ви от слънцето трябва да бъде част от целогодишната ви рутина, предвид негативните последици от продължително излагане на слънце.

Какво представлява SPF?

SPF в превод буквално означава слънцезащитен фактор и е начинът, по който измерваме защитата от UVB лъчите на слънцето. SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите, SPF 30 блокира 97% а SPF 50 блокира 98%. Експертите препоръчват да ползвате слънцезащитни кремове с стойност между 30 и 50 SPF - достатъчна защита, без да изпитвате усещане за пълна слънцезащита, която може да почувствате над с фактор 50+.

Също така е препоръчително да се уверите, че слънцезащитният ви крем е с „широк спектър“ - което значи, че защитават както от UVA, така и от UVB лъчите. Има лесен начин да се разграничат UVA и UVB лъчите. И двата вида лъчи имат припокриващи се ефекти (т.е. и двата могат да причинят изгаряния и преждевременно стареене), но UVA лъчите са най-вече отговорни за фините линии и тъмните петна, докато UVB лъчите играят най-лошата роля, причинявайки рак на кожата и слънчеви изгаряния.

Всеки който е изложен на слънце трябва да носи слънцезащитни продукти - без значение от цвета на кожата. Тъй като слънцезащитните продукти се износват с течение на времето, препоръчително е нанасяне на всеки два-три часа или дори по-често, ако правите нещо, което ще направи слънцезащитните продукти нанесени по кожата да се измият като плуване или изпотяване. Освен това най-добрата практика е да прилагате SPF поне 30 минути преди излагане на слънце.


Различните видове слънцезащитни продукти


 
Има два основни типа слънцезащитни продукти: физически (известен още като минерален) и химически. И двата вида абсорбират слънчевите UV лъчи, за да предотвратят увреждането на кожата. Нито еднин от двата вида не е „по-добрър“ от другия, те просто използват различни активни съставки. Химическият SPF обикновено използва активи като авобензон и хомозалат, докато физическият SPF съдържа цинков оксид и / или титанов диоксид.

Освен това, в допълнение към слънцезащитните продукти, препоръчва се и холистичен подход за запазване на безопасността на слънце, включително носене на защитно облекло (като дълъг ръкав, шапка и слънчеви очила), търсене на сянка (особено между часовете от 10 до 16 часа) и избягване на солариуми, които могат да причинят дълготрайно увреждане на кожата и да допринесат за рак на кожата.

DM, Lilly, Oriflame - това са само някои от козметичните марки, в които можете да си закупите SPF продукти. Но не забравяйте да разгледате Avon каталог, където можете да намерите перфектния слънцезащитен крем - такъв, който ще искате да носите всеки ден. Avon има продукти за ежедневна грижа, комбинирани със SPF защита - идеално за всяко момиче, което не иска да натрупва много слоеве върху кожата си. Вижте например хидратиращия дневен крем със SPF защита от ANEW.

Какви съставки трябва да търся в слънцезащитния си крем?

Друг фактор, който трябва да вземете предвид при четене на етикетите със слънцезащитни продукти, са съставките. Някои изследвания предполагат избягване на продукти, съдържащи оксибензон и ретинил палмитат, които могат да причинят алергични кожни реакции и съответно повишено развитие на кожни тумори.

Вместо това потърсете слънцезащитни продукти, които включват цинков оксид и титанов диоксид в техните активни съставки. Винаги избирайте по-ефективните лосионни слънцезащитни продукти вместо спрейове.

Лекият загар не е вреден - мит или истина?


 
Изкушаващо е да изключите SPF от плановете си в опит да хванете тен или поне доказателство, че сте били на почивка. Но можете ли да изгорите безопасно, без да рискувате кожата си? „Отговорът е „не“. Продължителното излагане на слънце без предпазни кремове увеличава риска от рак. За да се запазите защитени, прилагайте слънцезащитни продукти на всеки два часа, независимо от SPF.

Нужно ли е хората с по-тъмна кожа да прилагат SPF?

Тези с по-тъмна кожа често мислят, че не се нуждаят от SPF, или поне не толкова, но това абсолютно не е вярно. Хората с тъмна кожа са също толкова уязвими към развитие на ракови и предракови заболявания. Често се срещат пациенти с по-тъмен тен, които изобщо избягват слънцезащитните продукти, защото се страхуват, че ще изглеждат пепеляви след прилагането им (поради белия остатък който оставят на кожата SPF продуктите). Това, което те може да не знаят, е, че не всички слънцезащитни продукти са направени еднакви и има страхотни опции, предлагащи невидим или по-универсален завършек.


Ефективни ли са домашно приготвените слънцезащитни продукти


 
Тъй като напоследък се стремим към по-естествени домакински продукти, слънцезащитният крем е един от многото продукти, за които потребителите търсят естествена алтернатива.

Въпреки че домашно приготвените слънцезащитни продукти обикновено не са вредни, тяхната защита срещу вредните слънчеви лъчи е недостатъчна, ако изобщо е има такава. Много от тези рецепти са просто смес от етерични масла, които няма никакви свойства за защита от слънцето. Дори ако домашните слънцезащитни кремове притежават някаква защита от слънцето минерали, действителният му SPF никога няма да бъде известен без лабораторни тестове. Нещо което оставя много хора незащитени.

Минералните слънцезащитни продукти са по-естествена алтернатива, въпреки че рейтингите им за защита от слънце са по-ниски от слънцезащитните продукти на химическа основа. Изборът на слънцезащитен крем с цинков оксид е по-ефективен вариант. Цинковият оксид действа като отразява слънчевите лъчи, вместо да ги абсорбира, както повечето слънцезащитни продукти на химическа основа.

Изводът е, че SPF продукти на химическа или физическа основа съдържат активни съставки, които са одобрени от Администрация по храните и лекарствата като безвредни и тяхното използване е изключително важна стъпка за предотвратяване на рак на кожата.


Последни думи за слънцезащитните продукти


 
Използването на слънцезащитни продукти по време на излагане на слънце е изключително необходимо, за да се предпазите от рак на кожата. Слънцезащитният крем също може да предотврати ранните признаци на стареене и слънчеви петна.

Ежедневното използване на слънцезащитни продукти поне върху лицето ви трябва да се превърне в обичайна практика и ще помогне за предотвратяване на различни кожни проблеми.

За повече информация как да защитите кожата си това лято, поискайте консултация при вашия дерматолог.

 

Новини Варна