IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
15:00 | 13 август 2021
Обновен: 08:32 | 19 април 2024

Проф. Витанов: До края на седмицата мерки по морето и в София не се очакват

Ситуацията вече не е весела, коментира математикът

По материала работи: Слав Велев
Проф. Витанов: До края на седмицата мерки по морето и в София не се очакват

Графика: Фейсбук/Николай Витанов

Преходната седмица завършва. Както казах преди повече от 3 седмици-проблемите ни ще започнат през втората половина на август. Това пише в социалната мрежа математикът проф. Николай Витанов.

"Виждате, че ситуацията вече не е весела. Питате ме по разни комуникационни канали защо не се налагат мерки. Добре, ще ви кажа нещо по въпроса. Какво би ни казал Сун Дзъ? Би ни казал, че никой щаб не си обявява публично плановете, защото така прави изпълнението им много трудно. Малко уличен натиск и планът заминава. Не си мислете, че при предишните вълни е нямало планове кога да се налагат мерки. Просто те не се огласяваха. Виждате защо - страната се гмурка в жълтата зона, а мерки няма. Всички чакат понеделник", пише още математикът.

Преходната седмица завършва. Нека да припомня, какво казах преди повече от 3 седмици.

1. Проблемите ни ще започнат през втората половина на август

2. Контролното число за неблагоприятния сценарий е - 13 август - 800 нови случая.

Както виждаме, този сценарий все още е стабилен, но масовия внос на вируси от чужбина пробва да го дестабилизира. Да видим. Следващото контролно число за този сценарий е - 23-август - 1600 нови случая.

Сега картите Най-напред картата за налагане на мерки съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Виждате, че ситуацията вече не е весела. Питате ме по разни комуникационни канали защо не се налагат мерки. Добре, ще ви кажа нещо по въпроса. Какво би ни казал Сун Дзъ?

Би ни казал, че никой щаб не си обявява публично плановете, защото така прави изпълнението им много трудно. Малко уличен натиск и планът заминава. Не си мислете, че при предишните вълни е нямало планове кога да се налагат мерки. Просто те не се огласяваха. Виждате защо - страната се гмурка в жълтата зона, а мерки няма. Всички чакат понеделник.

Следва картата на риска. Има 5 области, в които безметежното лято още продължава. В тия които са в жълто - също, но там трябва малко да се внимава. За тези червените, какво да ви пиша - писах вече, че тази седмица ще е преходна. И тя е такава. Очаква се червеното по картата да расте. И там трябва да се внимава повечко. Но без да се изпада в паника. Просто се пазете. Стойте далече от "великите" герои, които демонстративно нищо не спазват. Писах ви, виждал сам доста от тях в етап, когато са стиснати за гърлото от една дама с коса. Тогава картинката е изключително жалка - от арсланството им няма и следа.

Накрая - прогназната карта за 14-дневната заболеваемост. Както се очакваше - зеленото изчезна оттам. Но вие си знаете - преходната седмица свърши.

Базовото репродуктивно числа днес пак е над 1.3 - стойността е 1.414. Не се е надигнала вълната още както трябва, а вече почти стигнахме рекордната стойност от 1.44, която беше при пролетната вълна.

Очаква се разширяване на обхвата на заразата и нарестване на активните случаи (ще подгоним 15 000), случаите в болница и случаите в интензивни отделенея. Питате - ще издържи ли здравната система. Ще издържи - та има опит от 3 вълни, а тази тръгна от ниски нива и не се очаква да повтори чак нивата на натоварване на болниците, които бяха при предишната вълна. Но това вече е дългосрочна прогноза и след малко ще понаритам хейтърите си по повод но дългосрочните прогнози.

Индикаторите за смяна на тренда вървят нагоре. Все още са под критичните стойности за всички области и за страната като цяло. Този за страната е 2.30 пъти под критичната стойност. От следващата седмица, в някои области (думайте хейтъри, в кои области) ще възникне опасност от начало на дифузно разпространение на заразата. Но, както ви писах вече, през втората половина на август ще започнат проблемите.

С две думи - до края на седмицата мерки по морето и в София не се очакват да се налагат, тъй, че който си почива, да е спокоен. Малко повече внимание няма да е излишно в областите, където е червено. На картата на риска още няма виолетово, тъй че и следващата седмица ще е частично спокойна от тази гледна точка. За областите, които са в зелената зона на риска, лятото си продължава безметежно.

Коментари

Новини Варна