IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
08:50 | 17 август 2021
Обновен: 12:01 | 25 април 2024

"Делта" по морето: Варна - 12, Бургас - 15. 6 случая на заразени чужденци

Общо 84 случая на варианта са установени у нас за последната седмица

По материала работи: Слав Велев
"Делта" по морето: Варна - 12, Бургас - 15. 6 случая на заразени чужденци

Който го боли гърло и кашля, нека си стои вкъщи, каза проф. Тодор Кантарджиев

Общо 85 клинични проби със SARS-CoV-2 са анализирани от лабораторията към Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), като само една от тях е с Алфа вариант, а всички останали с Делта. Според информацията, разпространена от НЦЗПБ, в София вече са 15 случаи, в Бургас - също, във Варна -12. Шест от случаите по морето се отнасят за чуждестранни граждани, отбелязват още от НЦЗПБ в седмичната си справка.

“Клиничната картина и симптоматиката на Делта варианта са по-различни от оригиналния вариант на коронавируса. Делта вариантът на коронавируса засяга горните дихателни пътища, не е толкова характерна загубата на обоняние и вкус, но и не бива да се подценява опасността. Който го боли гърло и кашля, нека да си стои вкъщи”, посочи пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той отбеляза, че страната вече е в оранжевата зона по разпространение на COVID-19. В София заразените са 146 на 100 000 души за 14 дни.

Проф. Кандарджиев бе категоричен, че ако спазваме леките мерки, няма да се налага прилагането на по-тежки. Според данните на Националната информационна система, общо 272 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 6 358 са общо тестовете, направени през последното денонощие, от които 1 678 са PCR, а 4680 - антигенни.

Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски и обществени обекти, офиси и градския транспорт започнаха РЗИ, полицията, общината, Областната дирекция по безопасност на храните и Областната инспекция по труда във Варна. Инспекции ще има поне три пъти седмично, стана ясно след свикана от областния управител Марио Смърков срещу между институциите и представители на туристическия бранш, предаде "Труд".

От бизнеса настояха за по-строг контрол от страна на държавата, за да не се наложи затягане на режима. “Сега наблюдаваме анархия - никой не носи маски, все едно нищо не се случва. Трябва да успеем да ограничим четвъртата вълна чрез стриктно спазване на действащите към момента мерки”, заяви зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров, като припомни, че браншът е против намаляването на капацитета на заведенията до 30% и свиването на работното време. “Нашият бизнес е сред най-проверяваните, но трябва да се обърне внимание и на останалите сектори”, посочи Сотиров. Той предупреди, че при спускане на заповеди за нови рестрикции дори само на местно ниво сдружението ще реагира единно и благодари на областния управител за диалога и търсенето на общи решения за овладяване на растящия брой заразени с COVID-19.

В пълната с летовници Варна в момента заболеваемостта е 121,5 на 100 000 души, отчете директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова.

Коментари

Новини Варна