IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
10:15 | 20 август 2021
Обновен: 14:19 | 19 април 2024

Кой е врагът? Третата доза ваксина опреснява имунитета срещу вируса

Очаква се скоро Европейската агенция по лекарствата да реши кога ще има реимунизация

По материала работи: Ставри Таргов
Кой е врагът? Третата доза ваксина опреснява имунитета срещу вируса

Броят на новозаразените с Ковид-19 у нас расте. В същото време близо 1,095 млн. души са със завършен ваксинационен цикъл.

"За да бъдем защитени от вируса, трябва възможно най-скоро да си поставим ваксина", съветва вирусологът от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН проф. Радостина Александрова.

Някои държави извън Европейския съюз въвеждат трета доза ваксина. Очаква се скоро Европейската агенция по лекарствата да реши кога ще има реваксинация и за гражданите на Европейския съюз.

"Смисълът на една допълнителна доза е да се опресни имунният ни отговор. Важно е да припомняме на имунната система кой е врагът", уточни проф. Александрова пред БНР.

И добави, че колкото повече се разпространява вирусът, толкова по-голяма е вероятността от мутации. А във връзка с притесненията, че ваксините не се препоръчват за нераждали жени заради риск от безплодие, проф. Александрова уверява, че това е мит, зад който няма научни доказателства, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна