IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
08:50 | 3 септември 2021
Обновен: 12:01 | 25 април 2024

Огромен скок на деца с "Делта" в болниците. И бебетата се разболяват с ковида

Паралелно вървят и други вируси, които правят пневмонии

По материала работи: Слав Велев
Огромен скок на деца с "Делта" в болниците. И бебетата се разболяват с ковида

Пет пъти са се увеличили през август заразените с COVID деца до 18 г., а в групата заболеваемостта надхвърля 125 болни на 100 000, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. В болниците все повече зачестяват и случаите с бебета, а детски отделения в червените области са препълнени, показа проверка на “24 часа”.

“Имахме бебе на 13 дни, в момента лекуваме дете на 5 месеца, имаше и на 10 месеца. Заболяването протича нормално като баналните вирусни инфекции, поне на този етап. Излекувани са, дори най-малкото дете най-бързо се повлия. Чух се с майката, няма температура, няма кашлица”, коментира шефът на детското отделение на търновската болница д-р Валентин Точков. В момента се лекуват 2 деца и 2 майки, но допреди дни имали 7 деца при капацитет от 10-12 пациенти. Детското COVID отделение в Бургас вече е запълнено. То е с 5 легла и е единственото за областта. Имало обаче и много подрастващи, които са с по-леки симптоми и се лекуват вкъщи.

“Състоянието на децата в отделението е стабилно. Те се лекуват по определените алгоритми за COVID-19”, обясни пред “24 часа” координаторът по медицински дейности към УМБАЛ - Бургас, д-р Светослав Тодоров. Децата с коронавирус постъпвали в болница със същите симптоми като възрастните - кашлица, дихателни проблеми, температура, а инфекцията се потвърждава и с тест. Така заболяването няма как да се сбърка с другите летни вируси, казват медиците. Най-честото усложнение и при малките пациенти са дихателни проблеми и пневмонии, но за разлика от възрастните карали инфекцията по-леко, обясни д-р Тодоров. Това, че и придружителите на малките пациенти са инфектирани обаче, било допълнително предизвикателство за лекарите.

“Заболяването при децата протича по един начин, а при възрастните - по друг, и ние трябва да сме адекватни в лечението, затова се консултираме и с инфекционисти”, обясни д-р Точков от търновската болница. Майките също не са имали тежки усложнения, вероятно защото са постъпили навреме на лечение. Само една бременна жена, приета с малкото си дете, била транспортирана в болница в Плевен, след като по собствено желание напуснала отделението недоизлекувана, а ден по-късно се връща в тежко състояние. Според медиците обаче преобладават пациенти с патология, предизвикана от летните вируси. “Все още вървят респираторните вируси, които правят бронхити и пневмонии.

Също така и летните стомашно-чревни разстройства - с повръщане, диария, дискомфорт в стомашно-чревния тракт”, казва д-р Точков. Такива са наблюденията и на доц. Елена Георгиева, специалист по детска пневмология и началник на детската клиника по фтизиатрия на “Света София”. В болницата редовно правят тестове на пациентите си и положителни за COVID до момента нямало, като за месеца през клиниката минали около 25 деца. “Има известно завишаване на микоплазмената инфекция, която причинява атипична пневмония и досега се смяташе, че е приоритет само на децата в училищна възраст. Напоследък обаче се появяват случаи, при които пневмонията протича по различен начин, с по-сериозни усложнения и снижаване на възрастта, като идват и деца на 3-4 г.”, обясни лекарката. През лятото имали и нетипични случаи на деца с аденовирусни или парагрипни инфекции, които са характерни за есенно-зимния сезон.

В “Пирогов” към момента също нямат деца с COVID-19. През последния месец амбулаторно там са преглеждани такива пациенти с повишена температура и кашлица, но без усложнения, затова и са насочени за домашно лечение. Те били на възраст от новородени до 17-годишни и се движат между 3 и 5 пациенти дневно, обясниха от болницата, като случаите започнали да зачестяват през последните две седмици на август. В момента обаче нараснал и броят на децата с типично летните вируси с оплаквания от болки в корема и повръщане, обясни началникът на детското отделение д-р Ирен Цочева.

Коментари

Новини Варна