IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Здраве
12:30 | 10 септември 2021
Обновен: 15:25 | 22 март 2024

ЕМА проучва възможността за ваксинация на деца между 5 и 11 г.

Съветът по имунопрофилактика: Да не се прибързва с решението за трета доза

По материала работи: Слав Велев
ЕМА проучва възможността за ваксинация на деца между 5 и 11 г.

Снимка: Bloomberg.com

Европейската агенция по лекарствата (EMA) възнамерява да проучи възможността за ваксинация срещу коронавирус на децата на възраст между 5 и 11 години. Това каза по време на брифинг ръководителят на Отдела по здравни заплахи и стратегия за ваксинация на ЕМА Марко Кавалери, цитиран от ТАСС, предаде "Труд".

Според него данните, получени от САЩ, показват, че с разпространението на варианта „делта“ броят на хоспитализациите на подрастващи, които не са ваксинирани, ще се увеличи драстично.

„Двете ваксини с иРНК, одобрени в ЕС, са одобрени за употреба при хора на възраст над 12 години. Смята се, че ползите от използването на тези ваксини сред подрастващите надвишават рисковете. За децата под 12 години очакваме да получим данни за поне някои ваксини през есента, за да видим дали ползите надвишават рисковете при деца на възраст 5-11 години. Ще проучим този въпрос“, допълни още Марко Кавалери.

Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу Ковид-19 ще бъде взето на национално ниво едва след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) оцени данните за прилагането на допълнителна доза.

Около това мнение се обединиха членовете на Експертния  консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

Присъстващите се обединиха около това, че усилията на здравната система трябва да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс.

Членове на експертния съвет изразиха мнение, че при прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу Ковид-19 е добре да има индивидуален подход към всеки човек, в зависимост от здравословното му състояние, съобщиха от МЗ.

Коментари

Новини Варна