IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
09:45 | 12 септември 2021
Обновен: 18:54 | 17 май 2024

Плодовете, зеленчуците и мазната риба гонят ковида

Това сочи ново проучване

По материала работи: Ставри Таргов
Плодовете, зеленчуците и мазната риба гонят ковида

Здравословното хранене намалява риска от развитието на COVID-19, сочат данните от изследване на британски учени, цитирано от "Медикъл експрес".

Експертите от лондонския Кралски колеж и от Медицинския факултет на Харвардския университет анализират данни на почти 600 000 души. Те попълват анкета, свързана с храната, която са консумирали през февруари 2020 г., преди началото на пандемията от COVID-19. Около 19% от участниците по-късно се заразяват с новия коронавирус.

Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, чиито хранителен режим включва висококачествени растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също мазна риба, по-малко преработени храни и рафинирани въглехидрати.

При тях вероятността да развият COVID-19 е с 10% по-ниска отколкото при участниците, които консумират много преработени продукти и малко плодове и зеленчуци.

При първата група е с 40% по-малка възможността тежко да преболедуват от новия коронавирус, ако се разболеят, според анализите на британските специалисти.

Това е първото подробно проучване за евентуалната връзка между диетата и COVID-19. Досега са проучвани определени хранителни продукти, но не и цялостен режим, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна