IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
13:00 | 18 септември 2021
Обновен: 19:59 | 25 март 2024

Пикът на четвъртата вълна ще бъде в средата на октомври

Ваксините правят COVID като обикновен грип

По материала работи: Слав Велев
Пикът на четвъртата вълна ще бъде в средата на октомври

Все още не сме в пика на четвъртата вълна от Covid-19 според вирусолога професор Радка Аргирова. По нейни прогнози пикът ще бъде около 10 - 15 октомври, предаде "Труд".

По думите на професор Аргирова най-засегнати ще бъдат хората, които не са ваксинирани: "Чакам данни от откриването на учебната година. Не знам до каква степен ще засегне по-големите ученици, а вероятно и млади родители. Много хора, които не са имунизирани, ще бъдат заразени с вируса. Сега в момента в страната шества Делта вариантът. На деца над 12-годишна възраст съвсем спокойно могат да се поставят ваксини. Въобще не смятам, че се налага трета игла, именно защото имаме клетъчен имунитет".

Професор Аргирова взе участие в 20-тото издание на форума на фондация "МОСТ", посветен на редките болести, онкологичните заболявания и влиянието на Covid-19 върху пациентите.

Положителната новина, свързана с COVID пандемията, са за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани.

Това съобщи пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов - преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ, в коментар за хода на четвъртата вълна.

Той отбеляза, че ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока.

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с когото вече сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормални ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна