IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
10:00 | 24 септември 2021
Обновен: 02:35 | 17 март 2024

Стряскаща прогноза за работници и работодатели: Октомврийски локдаун

Тогава ще стигнем до около 7 хил. заразени на ден

По материала работи: Ставри Таргов
Стряскаща прогноза за работници и работодатели: Октомврийски локдаун

Проф. Огнян Кунчев

Нов локдаун около 15 октомври заради ръст до 7000 новозаразени на ден очаква математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

"В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до около 7 хил. заразени на ден.

Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", обяви той пред Bulgaria ON AIR и защити мнението, че трябва да влизаме от локдаун в локдаун, докато ситуацията се подобри съществено.

45% от българите заявяват, че не са се ваксинирали и не възнамеряват да го направят. Междувременно лекари алармират, че само 26% са свободните ковид-легла в София.

Математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Вижда се пик на заразените на дневна база през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

"От ноември броят на заразените започна леко да се свлича, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязко спада надолу.

На какво се дължи това - пълен локдаун от 29 ноември. Спряха училища, детски градини... Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища", обясни проф. Кунчев.

През юли-август 2021 г. броят на заразените започва тревожно да се покачва. Според проф. Кунчев причината са "оптималните условия за разпространение на вируса" по Черноморието ни.

"Делта вариантът е много по-агресивен. Изследванията на китайските учени показаха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища болен от Делта варианта. Отидохме на морето и се заразихме.

Сега децата тръгнаха на училище и няма начин това да не покачи броя на заразените", подчерта той.

По думите му контролирането трябва да се състои в маски и дистанция, но това няма как да се случва изцяло при децата в училище. Математикът цитира изследване в Англия, което показва, че 40% от децата вече са минали някаква форма на коронавирус.

Около половин милион българи официално са се срещали с коронавируса. Според проф. Кунчев обаче те са около 2 млн., съобщава 24 часа.

Коментари

Новини Варна