IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
09:10 | 4 октомври 2021
Обновен: 16:35 | 26 март 2024

Ковид революция: Коктейлна ваксина убива всички мутации на коронавируса

Медикаментът, произвеждан от листата на Nicotiana Benthamiana, въздейства върху спайк протеина

По материала работи: Слав Велев
Ковид революция: Коктейлна ваксина убива всички мутации на коронавируса

Нова ваксина помита всички мутации, обяви Турция, която разработва медикамента. "Коктейлната" ваксина е достигнала до етап изследване върху хора, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Медикаментът, произвеждан от листата на растението Nicotiana Benthamiana, родственик на тютюна, има за цел да въздейства както върху спайк протеина, така и върху нуклеокапсидния протеин, обяснява проф. Тарлан Мамедов от Средиземноморския университет в Анталия. Екипът на Мамедов вече над година и половина работи по препарата, предаде БЛИЦ.

По думите му от килограм от растението ще може да бъдат произведени приблизително 5000 дози ваксина, като тя ще е безопасна за приложение и върху деца.

Мамедов посочи, че досега в света няма аналог на ваксина като тази, която да въздейства и на нуклеокапсидния протеин освен на шипчестия или т.нар. спайк протеин. По думите му по тази причина препаратът поражда надежда за успех и в борбата срещу мутациите на вируса.

"Целта ни е нашата ваксина да произвежда две антитела в организма, това е и причината да я наречем "коктейлна". В този смисъл ваксината осигурява двойна защита", каза той.

Растението, от което се произвежда потенциалната ваксина, може да бъде отглеждано и безпочвено в големи количества.

Коментари

Новини Варна