IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
10:45 | 9 октомври 2021
Обновен: 04:28 | 25 април 2024

COVID-19 натръшка медиците, търсят спешно студенти за първа линия

Kритичeн e недостигът на сестри, акушерки, фелдшери, асистенти, рехабилитатори и лаборанти

По материала работи: Слав Велев
COVID-19 натръшка медиците, търсят спешно студенти за първа линия

От Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отправят апел към бъдещите народни представители във време на засилващи се трудности и изпитания, че очакват спешни мерки за предоляване на кадровия недостиг в здравеопазването, предаде "Монитор".

Необходими са национално съгласие и решителни действия за преодоляване на критичния недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти.

Изискват се неотложни и незабавни промени в организацията на работа, условията на труд и размера на трудовите възнаграждения. От бъдещия парламент те очакават приемане на Национална стратегия за развитието на здравните грижи у нас с конкретни срокове, финансово обезпечаване и отговорни институции, осигуряване на начална работна заплата за специалистите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати, приемане на стандарти за всяка от специалностите в направление „Здравни грижи“, които да включват необходимия брой медицински специалисти спрямо броя на пациентите, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата. Очакват също така и диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация и задължително, обезпечено от работодателите и държавата, продължаващо обучение и гаранции за кариерно развитие в професията, посочват от организацията.

И изтъкват още, че повече от 15 000 медицински специалисти са заразени с COVID-19, много напускат системата и няма кой да ги замести. Данните сочели също така, че у нас работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000. Акушерките у нас са около 4000, а са нужни поне още толкова. Не достигат фелдшери/лекарски асистенти в екипите на спешните звена, в региони със затруднен достъп до медицинска помощ и здравни грижи. Системата на здравеопазване работи с недостатъчен брой медицински и рентгенови лаборанти, а броят на рехабилитаторите е крайно недостатъчен за възстановяване на пациентите след етапа на активно лечение, заявяват медиците.

междувременно стана ясно, че лекарите и медицинските сестри в ковид структурите в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив и МУ - София недостигат. Затова от лечебното заведение търсят помощ от студенти доброволци. Предишният ден от столичния медицински университет обявиха, че ще възстановят финансовите стимули за студентите доброволци, които помагат за грижите за пациентите с коронавирус.

В същото време в петък ВАП изиска информация от служебния здравен министър как е уредено лечението и тестването на децата, болни от COVID-19, и какъв е контролът на противоепидемичните мерки, съобщиха от прокуратурата. Причината е значителното увеличаване заболеваемостта от COVID-19 във възрастовата група 0-19 години, а търсената информация е има ли разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи.

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на законността и в защита на обществения интерес (чл. 127, т. 5, т. 6 от конституцията, както и чл. 145, ал. 1, т. 1 - 6 от ЗСВ) ВАП предлага на служебния здравен министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки в рамките на правомощията му с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите.

„Точната и актуална информация е необходима да послужи при преценка на законосъобразност на актове или действие или бездействие по реда на надзора за законност, ВАП е поискала от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред.“ Това пише в искането на прокуратурата.

Държавното обвинение изисква още служебният министър на здравеопазването да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. Служебният здравен министър следва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници.

Лекарите и медицинските сестри в COVID структурите в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив недостигат. Затова от лечебното заведение търсят помощ от студенти доброволци.

За проблема сигнализира изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов в писмо до Медицински университет-Пловдив. Затова и зам.-ректорът на учебно-болничната координация на висшето учебно заведение проф. д-р Анастас Баталов призовава колегите си да се обърнат към своите студенти за помощ.

„Моля отново да отправите призив към Вашите членове и студенти за набиране на доброволци измежду специалностите „Медицина” и „Здравни грижи” от МУ-Пловдив, които да подпомогнат медицинския персонал на УМБАЛ „Свети Георги”, пише в писмото си проф. Баталов. На всички стажант-лекари и стажант-медицински сестри, които се включат към COVID структурите на лечебното заведение, ще им бъде признат периодът на преддипломния стаж като учебна дейност. Ден преди това от МУ-София пък съобщиха, че ще възстановят финансовите стимули за студентите доброволци, които помагат за грижите за пациентите с коронавирус.

МУ-София възобновя стипендиите за студенти доброволци на първа линия

Медицински университет - София ще възобнови стипендиите за студенти доброволци, които помагат на медиците на първата линия. Трудът на бъдещите лекари ще бъде зачитан от 1 октомври 2021 г., уточняват от МУ. „Информираме студентите, които желаят да доброволстват в COVID отделения, че Академичният съвет на МУ - София взе принципно решение да възобнови финансовите стимули и през тази година. Нашият университет бе първият и единствен в страната, който подкрепи финансово студентите, решили да помагат на доброволни начала на здравните работници на първа линия“, съобщиха от учебното заведение. От МУ - София допълват, че предстои уточняване на условията за отпускане на стимулите, които ще бъдат официално обявени на страницата на университета.

Коментари

Новини Варна