IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
08:50 | 13 октомври 2021
Обновен: 12:20 | 18 април 2024

Жени от цял свят свалят сутиените днес

13 октомври е обявен още за Световен ден на зрението

По материала работи: Слав Велев
Жени от цял свят свалят сутиените днес

На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за нещо много сериозно. Световният ден без сутиени - No bra day, е създаден да прикове вниманието върху женските гърди, но не като обект на желанието, а като причина за изключително висока смъртност.

Ракът на гърдата е най-често разпространеното онкологично заболяване у нас (26.4% от всички), и по света. Но цифрите не говорят никак в полза на българките, защото ние сме в челните места по смъртност за Европа, което значи, че на превенцията при нас не се обръща почти никакво внимание.

13 октомври е обявен още за Световен ден на зрението. Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии  на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.

Коментари

Новини Варна