IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
08:50 | 28 октомври 2021
Обновен: 11:32 | 27 март 2024

Над 23 хил. жертви на вируса, от тяx 250 - ваксинирани. Кого си подбра ковида?

Над 60% от умиращите от COVID-19 имунизирани пациенти са мъже

По материала работи: Слав Велев
Над 23 хил. жертви на вируса, от тяx 250 - ваксинирани. Кого си подбра ковида?

COVID-19 заразява и ваксинирани и сред тези хора също има жертви. Но реално смъртността е в пъти по-малка, отколкото при хората без имунизация. А до летален изход сред ваксинираните болестта носи главно при много възрастни хора, които имат и множество придружаващи заболявания. Тези наблюдения на лекарите от COVID отделенията вече имат потвърждение и в статистиката, след като от месец насам здравното министерство публикува подробни данни как болестта засяга и хората с имунизация.

23 316 са общо жертвите на коронавируса в България. От тях само 250 са били с имунизация срещу COVID-19, показват данните от Единния информационен портал. 165 от тях , или близо 66 на сто, са мъже. А първият смъртен ваксиниран е регистриран на 24 април Най-много от починалите обаче са на възраст между 70 и 79 г. - 94, следвани от тези между 80 и 89 г. - 59. В огромната си част хората на тази възраст имат много допълнителни хронични заболявания и рискът за фатален изход от заболяването е много голям, дори при имунизирани.

Освен това картината не е пълна, защото в Единния информационен портал не се отчита дали при починалите е била завършена ваксинацията, т.е. дали са били поставени и двете дози, като се има предвид, че сериозен имунитет срещу вируса човек изгражда едва 14 дни след втората игла.

Близо половината от починалите ваксинирани са имунизирани с ваксината на “Пфайзер”, сочат още данните. Най-малко са с “Модерна”, но като цяло тя и се поставя по-рядко. 71 от починалите имунизирани са с поставена ваксина на “АстраЗенека”, а 50 - с “Янсен”.

Макар и единични, са регистрирани фатални случаи и на по-млади ваксинирани хора - 11 във възрастовата група 40-49 г., 2 във възрастовата група 30-39 г. и 23 при 50-59-годишните. Основният дял на умиращите у нас обаче е на възрастните и неваксинираните, категорични са специалистите, които ежедневно приемат нарастващия контингент от заболели.

“Обикновено хората, които стигат до интензивни отделения и, за съжаление, умират, са на възраст често над 60 г., имат много допълнителни заболявания и не са ваксинирани”, обобщава инфекционистът д-р Петър Петров, който завежда инфекциозното отделение в УМБАЛ “Света Анна”, пише "24 часа". От началото на пандемията то е трансформирано в COVID и поема голяма част от спешните случаи не само от столицата, но и от областта. Самото отделение разполага с 44 легла и всички в момента са заети, а в последните седмици все по-често коридорите на спешното отделение в болницата са пълни от чакащи за прием болни. Специално внимание обаче д-р Петров обръща на случаите на млади хора, при които също заболяването се развива тежко и се стига до фатален край. “Често те пристигат с дихателна недостатъчност, боледували са вече 10 дни и когато дойдат при нас, вече е късно Установяваме, че вирусът е засегнал голяма част от организма и ние вътреклетъчно не можем да атакуваме, защото симптоматичното лечение се оказва недостатъчно”, обяснява д-р Петров.

Инфекционистът не отчита големи различия между сегашната и предишните две по-сериозни вълни като начин на протичане на заболяването, освен че сега наистина по-често се засягат младите хора. Отчита и проява на по-висока темепература, отколкото преди. Категоричен е обаче, че редица фактори, включително нивото на стрес и напрежение, на което е подложен организмът, както и дали човек се чувства психически добре, също имат съществено значение за развитието на заболяването. Ако в момента изпитвате негативни емоции и стрес, може да преминете и тежко през вируса, независимо че сте физически здрав и трениран човек, казва д-р Петров.

Коментари

WilliamNax ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна