IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
15:45 | 3 ноември 2021
Обновен: 22:49 | 1 май 2024

И имунизираните могат да даряват кръв

Кога ли - 48 часа след РНК ваксини и 28 дни след векторни

По материала работи: Ставри Таргов
И имунизираните могат да даряват кръв

Могат ли ваксинираните срещу COVID-19 да даряват кръв? Това е един от често дискутираните въпроси в социалните мрежи. Лекарите са категорични, че противопоказания няма, стига да са спазени сроковете след поставянето на ваксина. Те обаче са различни и зависят от вида ѝ. След поставянето на векторна ваксина, кръв може да се дари 28 дни след всяка игла.

Ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер" - трябва да са минали минимум 48 часа, ако има усложнения – втрисане, температура, главоболие, отлагането е за 7 дена, но въпреки всичко трябва да се каже, че това е преценка на лекаря, който освидетелства кръводаряването, коментира д-р Жанина Йорданова – директор на Районния център по трансфузионна хематология - Варна.

Даниела Иванова от Провадия е кръводарител от близо 17 години. Днес тя е в Центъра по трансфузионна хематология във Варна, защото не може да дари кръв в родния си град. Категорична е, че не се е разболяла от COVID-19, само защото е ваксинирана. Даниела е изчакала достатъчно време между ваксинацията и кръводаряването.

За съжаление през последните 2 години никой не идва в Провадия, въпреки че има кръводарители. В момента, за да съм тук, има хора в нужда, на които им трябва кръводарител, заяви кръводарителят Даниела Иванова.

Преди 8 месеца Симеон Семов от Варна едва не губи живота си в битката с вируса. Днес той иска да дари кръвна плазма за хората в нужда. Преболедувах тежко, лежах в болница, знам какво е, да помогна, посочва Симеон Семов.

Марио Коев е преболедувал вируса преди 2 месеца, но не знае има ли вече право да дарява кръв.

Първо се обаждах, за да знам кога мога пак да дарявам, казаха ми 40 дни, но сега чета, че е 28 дни, посочи Марио Коев.

Изискването е след преболедуване или положителен ПСР, или положителен антиген да са минали минимум 40 дни, обясни д-р Жанина Йорданова.

Според нея последната вълна на пандемията е повлияла положително на кръводаряването - броят на дарителите рязко се е увеличил.

Изключително сме доволни от това, че гражданите имат такава позиция, че даряват кръв. Успяваме да осигуряваме в планов порядък и в спешностите - да поемем в целия регион, допълва д-р Йорданова.

Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма са намалели, но засега запасите от нея са напълно достатъчни, категорични са лекарите от кръвния център, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна