IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
16:00 | 11 ноември 2021
Обновен: 22:20 | 2 май 2024

Всеки е сънувал как пада безпомощно. Усеща го! Хипнагогия – какво значи това?

И какво го причинява...

По материала работи: Ставри Таргов
Всеки е сънувал как пада безпомощно. Усеща го! Хипнагогия – какво значи това?

На всеки от нас се е случвало неведнъж да се събуди през нощта, стряскайки се, защото усеща, че пада. Човек не разбира какво се случва - и е напълно нормално. Учените наричат това състояние хипнагогия.

Каква е причината за хипнагогията?

Когато започваме да заспиваме, мозъкът променя начина си на работа. В този процес се появяват така наречените нервни движения, предизвикани от миоклоничен спазъм. Това са внезапни движения, които наподобяват потрепервания, сякаш някой ни плаши. Част от тях е дори хълцането. Това състояние най-често резултатира в усещане за падане в началото на съня.

Специалистите смятат, че част от причините за това усещане също могат да бъдат:

Физическа активност - правите упражнения точно преди лягане

Стрес - ако си легнете тревожни, мозъкът ще е активен по-дълго, а това ще изпрати сигнал за опасност до тялото ни, докато спим

Кофеин и други стимуланти

Продължителни периоди на безсъние

Съществува и друга интересна теория - за връзка между еволюцията и това явление. Смята се, че мозъкът ни реагира по този начин, защото в миналото, преди хиляди години, хората са спяли нависоко. Така умът ни предупреждава да не паднем.

Добрите новини са, че това не е сериозен проблем. И все пак, ако прекалено често усещате как падате насън, по-добре е да посетите лекар, съветва "Монитор".

Коментари

Новини Варна