IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
16:45 | 17 ноември 2021
Обновен: 17:43 | 24 март 2024

Израел: Две дози на Pfizer не стигат

Повече от 4 милиона израелци са си направили подсилваща имунизация

По материала работи: Слав Велев
Израел: Две дози на Pfizer не стигат

Ново израелско проучване, публикувано в Nature Communications, показва, че вероятността хората, ваксинирани с две дози от ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech през януари и февруари, да се заразят с вируса през юли, е с 51% по-голяма в сравнение с тези, които са били ваксинирани през март или април.

Екипът от изследователи от KI Institute работи с лекари от KSM Research and Innovation и използва данни, предоставени от Maccabi Health Services, за да проведе ретроспективно кохортно проучване, сравняващо честотата на пробивните инфекции и хоспитализациите, свързани с Ковид-19, между хората, ваксинирани в началото на кампанията в страната (януари и февруари), и тези, ваксинирани към по-късните етапи (март и април). Проучването включва повече от 1,3 милиона записа.

Както е отбелязано, рискът от заразяване е бил значително по-висок за хората, които са били ваксинирани по-рано, с допълнителна тенденция за висок риск от хоспитализация. Резултатите, според изследователите, са в съответствие с други проучвания по темата, които показват спад в нивата на антителата и съединенията на имунната система след четири до шест месеца.

Освен това възрастта на хората не е оказала влияние върху отслабването на ваксината, което означава, че ваксината е отслабнала за всички, а не само за по-възрастните хора.

"Според проучването ефективността на ваксината отслабва еднакво за всички", казва д-р Барак Мизрахи, изследовател за института KI, който е ръководител на проучването, цитиран от БГНЕС.

Израел предприе политика за поставяне на трета инжекция на всички лица над 12-годишна възраст, за разлика от много други държави и препоръката на Световната здравна организация да се поставя трета инжекция само на хората с най-висок риск от заразяване с вируса или развитие на сериозно заболяване.

Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина. Резултатите са, че процентът на заразяване е намалял значително.

Мизрахи обясни, че ваксината отслабва с отдалечаването от първоначалната втора доза, което означава, че хората, ваксинирани през януари, са били по-застрашени от заразяване с коронавируса, отколкото хората, ваксинирани през февруари и т.н.

Проучването е направено, когато щамът Делта обхваща цялата страна и мнозина смятат, че този вариант може да е причина за повишения брой инфекции в Израел. Мизрахи заяви, че проучването показва, че вариантът вероятно е бил по-малък фактор, отколкото се предполагаше - въпреки че това все още не е потвърдено.

Дали третата доза ще работи по-дълго?

Мизрахи каза, че на този етап е трудно да се каже. В различни проучвания са започнали да се събират много предварителни данни, които показват, че антителата отслабват и след третата инжекция. Въпреки това той каза, че нивото на антителата не е единственият фактор, когато става въпрос за имунитет. Длъжностните лица ще трябва да наблюдават дали инфекциите ще започнат да се увеличават и след това да определят съответната политика на ваксиниране, каза Мизрахи.

Коментари

Новини Варна