IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
14:00 | 19 ноември 2021
Обновен: 03:27 | 16 май 2024

Отпада декларацията за информирано съгласие при ваксинация срещу ковид

Промяната влиза в сила от днес

По материала работи: Ставри Таргов
Отпада декларацията за информирано съгласие при ваксинация срещу ковид

От Министерството на здравеопазването увериха, че има достатъчно медикаменти за лечение на болни с Covid инфекция. Повторно преболедувалите вече могат да се сдобият със зелен сертификат, а желаещите да се ваксинират вече няма да попълват декларация.

Вече няма да се попълва декларация за информирано съгласие при ваксинация срещу Covid-19. Изискването отпада още от днес, обясни проф. Мира Кожухарова.

„При положение, че няколко милиарда по света вече са ваксинирани, мисля, че повече тези въпроси изобщо не съществуват. Едно излишно действие, което усложнява живота на хората - и на пациентите, и на колегите.“

От вторник здравното министерство пуска открита телефонна линия по въпроси, свързани с ваксините.

От днес повторно боледувалите могат да си извадят зелен сертификат. Условието е да са минали 90 дни от първото заразяване.

По въпроса за осигуреността на болниците в Covid ситуацията здравният министър Стойчо Кацаров увери, че няма лекари, които да не са получили парите си за първа линия, а в болниците има достатъчно лекарства.

„До стотинка са изплатени всички средства на лечебните заведения. Даже следващата седмица вероятно Министерският съвет ще гласува допълнителни средства за първа линия. Не отговаря също така на истината и разпространената информация, че лечебните заведения нямат лекарства.“

Министър Кацаров съобщи, че в областите, където заболеваемостта е под 500 заразени на 100 000 души, учениците ще се връщат в училище без тестове, но на ротационен принцип, а там където са под 250, това ще става без ротация.

За всички останали ще се обсъжда как големите ученици ще се върнат в клас.

„Говорих с министър Денков да обсъдят дали не е по-правилно най-големите ученици – от 8 до 12 клас да се тестват с тестове, както възрастните хора, още повече, че те биха могли и да се ваксинират“, каза министър Стойчо Кацаров, цитиран от БНР.

Коментари

Новини Варна