IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
12:00 | 26 ноември 2021
Обновен: 11:55 | 25 април 2024

Първи случай на новата мутация в Израел, СЗО свиква спешна среща

Опасният щам е засечен при гражданин, завърнал се от Малави

По материала работи: Слав Велев
Първи случай на новата мутация в Израел, СЗО свиква спешна среща

B.1.1.529 е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави. Това обяви пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването, предаде БНР.

"Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация", се казва в изявлението.

Световната здравна организация свиква днес спешна среща във връзка с новия вариант на COVID-19, регистриран за първи път в Южна Африка. Опасенията на учените са, че той е с много мутации и много различен от това, с което те са се сблъсквали до момента, съобщава БНТ.

Според експертите в Южна Африка, именно новата вариация е отговорна за увеличаването на заразените в страната. Разновидността на вируса вече е засечена в Ботсвана и Хонконг.

Заради новия вариант на COVID-19, на който днес СЗО се очаква да даде име с буква от гръцката азбука, Великобритания постави Южна Африка и пет други африкански държави в червения списък за пътуване - полетите до там са забранени, а пристигащите от тези страни подлежат на карантина.

Коментари

Новини Варна