IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
15:00 | 4 декември 2021
Обновен: 15:36 | 27 март 2024

Генерали поемат борбата срещу COVID-19 в Европа

Ген. Мутафчийски пръв поведе битката с коварния вирус у нас

По материала работи: Слав Велев
Генерали поемат борбата срещу COVID-19 в Европа

Генерал Франческо Филуоло/Снимка: IPA

Мъж в камуфлажна униформа гледа сериозно в обектива на камерата и говори за "война" и за "часа на истината". Става дума за битката срещу коронавирус, ваксинационната кампания и ограниченията на контактите. Въпросната сцена е от Португалия, но би могла да бъде и от Италия - и в двете страни генерали ръководят кризисния щаб за борба срещу пандемията, отбелязва германският "Ханделсблат".

В Италия генерал Франческо Филуоло, назначен от премиера Марио Драги, междувременно се ползва с легендарна слава сред населението, пише в тази връзка "Тагесцайтунг". Негова заслуга е, че само за няколко месеца ниските нива на имунизациите в Италия се повишиха до 78%, а това нареди страната сред първите четири държави в ЕС по дела на ваксинираните.

По примера на Италия и Португалия и в Германия генерал ще поеме кризисния щаб за борба срещу пандемията. По време на първата вълна и България заложи на висш военен кадър в битката срещу коронавируса, припомня Дойче веле.

"Дайте ми най-добрия си човек", казал италианският премиер на военния министър. И ето: откакто генерал Франческо Филуоло взе нещата в свои ръце, всичко върви като по вода. Той преобърна цялата ваксинационна кампания на Италия.

Той е организатор и "лице" на италианската ваксинационна кампания: Франческо Филуоло неуморно пътува из цялата страна, за да контролира ваксинационните центрове, да благодари на доброволните сътрудници, да апелира за по-бързото поставяне на бустерните дози и да уверява всички италианци, че ваксинационната кампания е в добри ръце.

„Страната ни е в състояние да завърши първия цялостен цикъл от ваксинации и същевременно да предлага третата доза“, казва той. През последните месеци хората в Италия се увериха, че обещае ли нещо, специалният комисар по въпросите на пандемията със сигурност го изпълнява.

Той стои зад ваксинационния успех на Италия

От средата на септември в цяла Италия вече поставят бустерни дози от ваксините срещу COVID-19, като стриктно се спазва досегашната организация, при която с приоритет се ползват най-рисковите групи от населението. Филуоло уверява, че всичко е добре подготвено и организирано включително за предстоящите месеци.

Ясни указания, надеждно изпълнение - организационният талант на Филуоло се смята за една от причините, поради която ваксинационната кампания в Италия е по-успешна, отколкото в други европейски държави. А това, че изказванията на 60-годишния мъж понякога звучат стегнато и „по военно“, не е случайност: Филуоло е генерал от италианската армия, експерт е по логистика и е участвал в различни мисии в чужбина - например в Афганистан и Косово.

„Дайте ми най-добрия си човек за кризисни ситуации“, бил казал министър-председателят Марио Драги на министъра на отбраната Лоренцо Гуерини, когато през март търсел нов специален комисар за COVID кризата. По онова време имунизационната кампания в Италия вървеше мудно, пред ваксинационните центрове постоянно се образуваха огромни опашки от чакащи, а на места дори не достигаха игли за спринцовките.

Филуоло преобърна цялата организация и поде инициативата за централизирана кампания, ръководена от Рим, независимо че по принцип отделните региони отговарят за здравеопазването. Както обяснява самият Филуоло, в началото са били положени огромни усилия да се изгради мрежа от ваксинационни центрове и система за логистично разпределение на материалите, а след това е бил набран и персонал - сред доброволците, от армията, от Гражданската отбрана, от всички категории на медицинския персонал.

След осемте месеца, откакто Филуоло е начело на целия кризисен щаб, резултатите от дейността му изглеждат така: в Италия има повече ваксинирани, отколкото в редица други европейски държави, по-малък брой нови инфекции и по-малко тежко болни от COVID-19. Нивото на седемдневната заболеваемост е толкова ниско, че е сравнимо само с това в Малта или Испания, които са сред страните в Европа, справящи се към момента най-добре с пандемията. Със своя дял на проведени ваксинации от 78% Италия е и в първата четворка на държавите от ЕС.

Винаги в пълна униформа

За създадената от него добра организация генералът получава одобрение от почти всички политически лагери в страната - въпреки че някои от публичните му изяви го показват като странна птица. Суетният генерал се показва пред обществеността неизменно в пълна генералска униформа с над 20 лентички с ордени, някои от които са заслужени по време на мисии в чужбина. Освен това обича да слага на главата си шапката на войник от планинския корпус, украсена с гъше перо.

Някои в Италия казват, че военната униформа ги стряска. На подобни изявления Филуоло реагира с изумление. „Надявам се, че тази униформа вдъхва доверие у хората“, казва генералът, който произхожда от обикновено семейство и се е издигнал благодарение на качествата си. За него тази униформа е „символ на 40-годишна служба, изпълнявана със страст и гордост“.

Междувременно генералът обяви и новата си цел за кампанията срещу COVID-19: до края на годината 90% от италианците над 12-годишна възраст да са ваксинирани с поне една доза. И отправи следния апел: „Умолявам италианците, които досега се държаха наистина образцово, да направят още едно усилие. Мисля, че тогава тази цел ще е напълно постижима“.

Социологическите анкети подкрепят оптимизма на Филуоло: едва 7% от всички пълнолетни италианци заявяват, че при никакви обстоятелства няма да се ваксинират.

В Германия идва "генерал корона"

И Германия сега смята да последва италианския пример. Макар че, както отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", генералите в Германия не се ползват с популярност, нито пък често правят политическа кариера. Според изданието това правило сега може да намери и успешно изключение. С оглед на растящия брой инфекции и появата на нова вирусна мутация бъдещото правителство на Германия смята да организира централен антикризисен щаб. "И той ще бъде ръководен от генерал", обяви председателят на либералите и бъдещ финансов министър Кристиан Линднер.

По информации на различни германски медии става дума за генерал-майор Карстен Бройер, който от 2018 ръководи отдел на Бундесвера, отговарящ за сътрудничеството между армията и гражданските организации.

Познавачи на Бундесвера твърдят, че от началото на пандемията досега 56-годишният генерал вече се е отличил с "извънредни заслуги". Списание "Шпигел" го нарича "генерал корона" и твърди, че той е "човек на смелите действия". Бройер има богат опит, включително и от чуждестранни мисии - бил е в Косово и в Афганистан. Званието генерал-майор означава, че Бройер носи на пагона си две звезди. В Бундесвера има 50 мъже и една жена с подобен ранг.

Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер смята, че Германия се нуждае от по-добра логистична организация на ваксинационната кампания и настоява за значително намаляване на контактите между хората. Явно генерал Бройер е човекът, който ще се погрижи за това. А той вече е събрал богат опит в борбата срещу пандемията: Бройер отговаряше за участието на военнослужещите, оказващи помощ на здравните служби, имунизационните центрове и старческите домове.

В началото на 2020 г. министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер създаде специален военен контингент, който да извършва помощни дейности по време на пандемията. Въпросното звено функционираше и през лятото, независимо че тогава броят на инфекциите остана нисък, а мнозина настояваха то да бъде разформировано.

Забележително е, че от близо година друг генерал-майор също е натоварен със специални задачи, свързани с борбата срещу пандемията. 57-годишният лекар от Генералния щаб на Бундесвера Ханс-Улрих Холтерм от март 2020 г. ръководи създадения тогава отдел "Здравна защита, здравна сигурност, устойчивост" към федералното министерство на здравеопазването. Звеното на Холтерм координира, събира и представя ежедневните данни за развитието на пандемията.

Военният елемент в битката срещу пандемията

Номинирането на генерал-майор Карстен Бройер, който трябва да оглави кризисния щаб за борба срещу коронавируса, несъмнено внася известен военен елемент в битката срещу пандемията. Най-радикално в тази връзка беше може би изявлението на френския президент Макрон, който в средата на март 2020 г. обяви "Ние сме във война", подготвяйки французите за сурови ограничения. Особено по време на първата вълна от пандемията редица европейски страни, в това число България, Франция и Испания, временно ползваха услугите на висши военни в своите щабове за борба срещу коронавируса.

Коментари

Новини Варна