IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
09:30 | 9 декември 2021
Обновен: 00:08 | 23 април 2024

Излизат пробите: Дойде ли Омикрон и у нас? Тук ли е – нови мерки спускат!

Мутантът е установен вече в 57 страни

По материала работи: Ставри Таргов
Излизат пробите: Дойде ли Омикрон и у нас? Тук ли е – нови мерки спускат!

Обмислят въвеждането на по-строги противоепидемични мерки у нас, ако се окаже положителна пробата за Covid-19, за която има съмнение, че е от варианта Омикрон. Това съобщи служебният заместник-министър на здравеопазването Тома Томов пред журналисти в министерството.

Пробите на съмнителен пациент и секвенирането ще бъдат готови в четвъртък вечер или в петък и съответно от резултатите ще се вземат необходимите мерки.

Паралелно с тестването, се прави епидемиологично проучване, издирват се контактните на пациента, както и местата, които е посетил, къде е бил през последните няколко седмици, допълни заместник-министърът.

Нека изчакаме евентуалното потвърждаване или отхвърляне на хипотезите относно първи случай на Омикрон в България. Доколкото ми е известно, пробите ще бъдат готови в четвъртък вечер или петък. В зависимост от резултатите ще се вземат необходимите мерки. Знаете, че към момента няма категорични научни данни относно варианта на Covid-19 Омикрон, заяви Томов.

Може би по-задълбочени научни данни ще се получат в средата или в края на този месец. Пробата се изследва в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщава dnes.dir.bg.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че в 57 страни е съобщено наличието на варианта Омикрон, а заразяванията с коронавирус в южната част на Африка, включително Зимбабве, се увеличават.

Според СЗО броят на хората, които се нуждаят от прием в болница, вероятно ще нарасне с разпространението на новия вариант на вируса, предаде Ройтерс.

В седмичния си епидемиологичен доклад СЗО посочи, че са необходими още данни, за да се оцени колко сериозно боледуване причинява вариантът Омикрон и дали неговите мутации могат да намалят защитата, предоставяна от ваксините.

"Дори сериозността да е същата или евентуално дори по-малка, отколкото при варианта Делта, се очаква хоспитализациите да нараснат, ако повече хора се заразят, и да има времеви промеждутък между увеличаване на заразяванията и увеличаване на смъртните случаи", заяви СЗО, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна