IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
14:15 | 11 декември 2021
Обновен: 18:02 | 22 април 2024

Омикрон, всичко е ясно! По-устойчив, по-разпространим, но не по-опасен

Изясниха профила на "африканеца"

По материала работи: Слав Велев
Омикрон, всичко е ясно! По-устойчив, по-разпространим, но не по-опасен

Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко предварителни проучвания от последните дни показват една и съща тенденция. Придобитите чрез сегашните ваксини антитела са по-малко ефективни срещу Омикрон, отколкото срещу останалите варианти, констатира Ouest-France, предаде Bulgaria ON AIR.

Първото ниво на защита (антителата) е по-малко ефикасно, но непробиваемо. Проучванията не споменават нищо за второто ниво на защита (клетъчния имунитет), което отнема повече време да се задейства, нито за влиянието на Омикрон върху способността на ваксините да предпазват от тежки форми на болестта.

Бустерната доза би била ефикасна 

"Ваксината е ефикасна срещу Ковид-19, ако е направена в 3 дози" – обявяват от Pfizer BioNtech (без да публикуват данни). За колко време? Това е въпросът, на който никой не може да отговори, както и за Делта варианта.

Угур Шахин, изпълнителният директор на BioNtech, предлага да се скъси срокът между първия ваксинационен цикъл и бустерната доза "до 2-3 месеца".

Pfizer уверява, че разработването на специфична за Омикрон формула за ваксина би могло да бъде факт "след март 2022". Това означава, че такава ваксина би била налична преди лятото.

По-бързо разпространим е

Дали причината се крие във факта, че е по-заразен, или че ваксината не го улавя? Омикрон изглежда се разпространява по-бързо от масовия Делта вариант.

Не е по-опасен

На 7 ноември известният американски епидемиолог Антъни Фаучи заяви, че е почти убеден, че Омикрон не е по-сериозен от Делта варианта.

"За момента няма признаци, че този вариант е по-сериозен от останалите", поясни водещият правителствен научен съветник Жан Франсоа Делфреси пред членовете на Сената. "Сериозността би била сравнима с малко по-различна клинична форма с по-малко респираторни пристъпи".

Засяга ли в по-голяма степен децата?

Такъв е случаят в Южна Африка. Дали е само защото по-малка част от тях са ваксинирани? Позовавайки се на контактите с южноафриканските си колеги, Жан Франсоа Делфреси казва, че в страната има "повече деца, настанени в болници, но не с тежки форми на болестта, а просто леко отпаднали".

Превод от френски: Деница Костова

Коментари

Новини Варна