IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
14:30 | 14 декември 2021
Обновен: 23:42 | 29 април 2024

2 дози на "Пфайзер" осигуряват 70% защита срещу влизане в болница при досег с Омикрон

Процентът на предпазването от зараза е 33%, сочи ново проучване в Южна Африка

По материала работи: Ставри Таргов
2 дози на "Пфайзер" осигуряват 70% защита срещу влизане в болница при досег с Омикрон

Двукратният курс на имунизация с ваксината срещу Covid-19 на Pfizer може да предостави 70-процентна защита срещу хоспитализация при заразяване с варианта Омикрон, показва последно проучване, проведено от здравните институции на Южна Африка.

Защитата се поддържа във всички възрастови групи и при хората с различни хронични заболявания, заяви на брифинг във вторник Райън Ноуч, главен изпълнителен директор на най-големия доставчик на здравно и медицинско застраховане в Южна Африка - Discovery Health Ltd., цитиран от агенция Блумбърг.

В същото време двете дози на ваксината на Pfizer осигуряват 33% защита срещу заразяване с коронавирусния вариант Омикрон, допълни той.

Проучването на Discovery включва около 211 000 положителна резултата от тестове за Covid-19 в периода между 15-и ноември и 7-и декември в Южна Африка, където понастоящем е епицентърът на настоящата омикронна вълна, като 78 000 от тези позитивни тестове се приписват на инфекция с варианта Омикрон. При това проучване са били проверени клиничните досиета, протоколите за ваксинация и резултатите от тестовете за патология.

Въпреки че има относително висок риск от повторно заразяване с този нов вариант на коронавируса, рискът от прием в болница, свързан с инфекция с Омикрон, е с 29% по-нисък като цяло за общото възрастно население, в сравнение с първата вълна на коронавирусна инфекция в Южна Африка в средата на 2020 г., посочи още Райън Ноуч.

Проучването отразява първоначалните констатации при три други болнични групи, които показват, че повечето пациенти с Covid-19 не се нуждаят от кислород или интензивно лечение при заболяване с Омикрон.

Въпреки това резултатите все още се считат за предварителни, според Съвета за медицински изследвания на Южна Африка (SAMRC). Учените все още провеждат множество тестове, за да разберат по-добре рисковете от Омикрон и колко значими са те ще стане известно едва през следващите седмици, съобщава БНР.

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна