IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
13:15 | 19 декември 2021
Обновен: 18:59 | 24 март 2024

Pfizer видя край на пандемията през 2024 г.

Готвят ваксина за деца от 2 до 16 г.

По материала работи: Слав Велев
Pfizer видя край на пандемията през 2024 г.

Американската фармацевтична компания Pfizer прогнозира, че пандемията от коронавирус може да продължи до 2023 г. и обяви планове за разработване на програма на ваксинация с три дози за деца на възраст от 2 до 16 години, съобщава Reuters.

 Преди появата на новия щам „Омикрон“, главният лекар на САЩ Антъни Фаучи прогнозира, че пандемията ще приключи през 2022 г.


 
Сега обаче ръководителите на Pfizer заявиха, че компанията смята, че до 2024 г. коронавирусът трябва да бъде ендемичен по целия свят, което означава, че вече няма да има пандемия.
 
Относно плановете за разработване на режим с три дози за деца на възраст от 2 до 16 години, главният научен директор Микаел Долстен каза по време на конферентен разговор, че резултатите от три дози сред хора на възраст над 16 години показват, че се получава по-голяма защита.
 
"Затова решихме да модифицираме всяко от педиатричните проучвания, за да включим трета доза към серията и да потърсим лиценз за серия с три дози, а не за такава с две дози, както първоначално се очакваше", казаха от компанията.
 
Pfizer разработи своята ваксина срещу коронавируса заедно с германската компания BioNTech SE. Сега разработват версия на своята ваксина, пригодена за борба с варианта „Омикрон“. Очакват да започнат клинично изпитване на актуализираната ваксина през януари.

Коментари

Новини Варна