IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:00 | 21 декември 2021
Обновен: 07:21 | 17 април 2024

Пуснаха и петата ваксина – Novavax, в две дози. Каква е разликата с другите?

Новият препарат осигурява 90,4% защита

По материала работи: Ставри Таргов
Пуснаха и петата ваксина – Novavax, в две дози. Каква е разликата с другите?

Европейскaта агенция за лекарствата (ЕМА) одобри ваксината срещу COVID-19 на базираната в САЩ компания Novavax.

"ЕМА препоръча да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината на Novavax, Nuvaxovid, за предпазване от COVID-19 при хора над 18-годишна възраст", съобщиха от агенцията.

Това е петата препоръчана за използване ваксина в Европейския съюз.

Тя използва по-конвенционална технология от останалите препарати - и се очаква да бъде особено полезна в развиващия се свят, съобщи Дойче веле. Също така се смята, че тъй като ваксината използва по-конвенционален метод за осигуряване на имунитет от алтернативите, тя може да помогне за справяне с нарастващата несигурност у хората, които имат съмнения относно ефективността на ваксините.

Novavax заяви, че препаратът й е показал 90,4% ефикасност срещу COVID-19 в изпитание в Северна Америка, пише "Стандарт".

Общо 27 млн. дози ще бъдат доставени в ЕС за три месеца, но не и в България, защото родното министерство отказа доставката й след краха и хилядите изхвърлени ваксини на "АстраЗенека".

Коментари

Новини Варна