IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
16:00 | 23 декември 2021
Обновен: 01:20 | 24 април 2024

Под 300 на 100 000 падна COVID заболеваемостта у нас

Симптомите на Омикрон са много различни: Как да разберем дали сме заразени?

По материала работи: Слав Велев
Под 300 на 100 000 падна COVID заболеваемостта у нас

Графика: фейсбук/проф. Николай Витанов

COVID заболеваемостта у нас падна под 300 на 100 000 души за последните 14 дни. Това показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. 297 на 100 000 души е заболеваемостта от коронавирус.

Междувременно почти половината от COVID картата вече е в жълатата зона, а една е в зелената. Днес две области излязоха от червената зона и вече са в жълтата. Това са Благоевград и Кюстендил, където средната заболеваемост вече е под 250 на 100 000 души.

В жълтата зона със заболеваемост до 250 на 100 хил. души вече са 12 области - Пазарджик, Силистра, Сливен, Силистра, Добрич, Ямбол, Велико Търново, Разград, Търговище, Смолян, а от днес и Благоевград и Кюстендил. Кърджали е единствената област в зелената зона, което значи, че заболеваемостта там е до 100 на 100 хил. души. В червена зона остават 15 области, а в тъмочервена няма нито една.

От данните на Националния център по заразни и паразитни болести става ясно, че все още у нас няма доказан случай на Омикрон. При всички 371 секвенирани проби е установен вирусният вариант Делата.Те са взети в периода 22 ноември – 9 декември и са изпратени от 50 различни лечебни заведения от 23 области на страната.

имптомите на Ковид-19, причинени от варианта Омикрон, се различават от тези при мутацията Делта. Досегашните данни сочат, че няма например загуба на обоняние. Но явно има друг характерен белег за зараза с Омикрон.

Омикрон - вариантът на коронавируса, който вече доминира в САЩ и Великобритания, скоро ще е най-разпространеният в цяла Европа, прогнозират експертите. Според информацията, с която учените разполагат до момента, той е по-вирулентен от Делта варианта на Ковид-19.

Производителите на ваксини твърдят, че двете дози от наличните препарати не осигуряват пълна защита срещу Омикрон, макар и да пазят от сериозно протичане на заболяването. За по-пълноценна имунна защита е нужно поставянето на бустерна доза, пише DW.

Омикрон се различава от Делта мутацията не само по инфекциозността. Някои от симптомите на новия вирусен вариант също са различни. Според учени от Великобритания и Южна Африка, където Омикрон бе регистриран за първи път, нощните изпотявания са сред най-характерните симптоми на новия щам.

"Става въпрос за силни нощни изпотявания, които налагат цялостно преобличане", обясни пред ITV британският лекар Амир Хан. Той твърди, че въпросният белег е много съществен и настоява симптомът да бъде добавен към официалния списък на британската здравна служба NHS.

"Пациентите с Омикрон се оплакват от болки в тялото и силна умора. Характерно е, че тези оплаквания се наблюдават предимно сред младите, а не толкова сред по-възрастните хора", обясни председателят на Лекарския съюз в Южна Африка Анжелик Кутзи.

Сред другите симптоми, характерни за варианта Омикрон, са болки в гърлото и суха кашлица. Но много малка част от пациентите вдигат температура. Нито един от случаите в Южна Африка не е изгубил обоняние или вкус - а това бяха едни от най-разпространените симптоми при първата вълна от пандемията.

При Омикрон се забелязват голям брой генетични промени в сравнение с първия вариант на Ковид-19. Повече от 30 мутации засягат шиповия протеин, който вирусът използва за навлизане в човешките клетки. Проблемът с ваксините е, че предишните препарати са съобразени с шиповия протеин на коронавируса от началото на пандемията. Има също данни, че Омикрон доста успешно заобикаля имунната защита на организма.

Коментари

Новини Варна