IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Здраве
12:30 | 27 декември 2021
Обновен: 09:24 | 29 март 2024

Колко време остава COVID-19 в тялото ни след заразяване

Патогенът е способен да се репликира в човешки клетки далеч отвъд горните дихателни пътища

По материала работи: Слав Велев
Колко време остава COVID-19 в тялото ни след заразяване

Коронавирусът SARS-CoV-2, който причинява заболяването COVID-19, може да се разпространи в рамките на дни от горните дихателни пътища към сърцето, мозъка и почти всяка система от органи в тялото, където може да се задържи в продължение на месеци, показват резултати от проучване цитирано от Bloomberg.

Изследователите го наричат най-изчерпателния анализ на разпространението и устойчивостта на вируса в тялото и мозъка, казаха учени от Националния институт по здравеопазване на САЩ. Те са открили, че патогенът е способен да се репликира в човешки клетки далеч отвъд горните дихателни пътища.

Резултатите, които бяха качени онлайн в събота и ще бъдат прегледани преди публикация в едно от най-реномираните научни списания Nature, сочат, че упоритите симптоми, които предизвикват така наречения дълъг Covid се дължат на забавеното изчистване на вируса.

Авторите посочват, че разбирането на механизмите, чрез които вирусът продължава да съществува, заедно с реакцията на тялото към всеки вирусен товар обещава да помогне за подобряване на грижите за засегнатите.

„Това е изключително важно проучване“, каза Зияд Ал-Али, директор на клиничния епидемиологичен център към системата за здравеопазване в Сейнт Луис по въпросите на ветераните в Мисури, който е ръководил отделни проучвания за дългосрочните ефекти на COVID-19. „От много време недоумяваме и се питаме защо дългият COVID изглежда засяга толкова много органи. Този документ хвърля малко светлина и може да помогне да се обясни защо продължителен COVID може да се появи дори при хора, които са имали леко или асимптоматично заболяване.

Констатациите все още не са прегледани от независими учени и се основават предимно на данни, събрани от смъртни случаи на COVID, а не пациенти с продължителен COVID.

Спорни констатации

Склонността на коронавируса да заразява клетки извън горните дихателни пътища и белите дробове е оспорвана, като множество проучвания предоставят доказателства за и против тази възможност.

Изследването, проведено в Бетезда, Мериленд, се основава на обширен брой проби и анализ на тъкани, взети по време на аутопсии на 44 пациенти, починали след заразяване с коронавирус през първата година от пандемията в САЩ.

Тежестта на инфекцията извън дихателните пътища и времето за изчистване на вируса не са добре характеризирани, особено в мозъка, пише Даниел Чертоу, който ръководи отдела за нововъзникващи патогени на NIH, и неговите колеги.

Групата открива устойчива РНК от SARS-CoV-2 в множество части на тялото, включително региони в целия мозък, в продължение на до 230 дни след появата на симптомите. Това може да представлява инфекция с дефектен вирус, която е описана при устойчива инфекция с вируса на морбили, казаха учените.

Култивиране на коронавирус

Изследователите от NIH са използвали различни техники за запазване на тъканите за откриване и количествено определяне на вирусните нива, както и за отглеждане на вируса, събран от множество тъкани през първата седмица от заболяването, включително бели дробове, сърце, тънки черва и надбъбречни жлези от починали пациенти с COVID.

„Нашите резултати показват, че SARS-CoV-2 причинява най-големи щети в дихателните пътища и белите дробове, вирусът може да се разпространи рано по време на инфекцията и да зарази клетките в цялото тяло, включително в целия мозък“, казаха авторите.

Изследователите твърдят, че инфекцията на белодробната система може да доведе до ранна "виремична" фаза, в която вирусът съществува в кръвообращението и се засява в цялото тяло, включително през кръвно-мозъчната бариера, дори при пациенти с лека или никакви симптоми. Един пациент в проучването за аутопсия е непълнолетен, който вероятно е починал от несвързани усложнения при припадъци, което предполага, че и заразените деца без тежки симптоми на COVID-19 могат да получат системна инфекция, казаха те.

Имунен отговор

Учените смятат, че по-неефективното изчистване на вируса в тъкани извън белодробната система може да е свързано със слаб имунен отговор извън дихателните пътища.

РНК от SARS-CoV-2 е открита в мозъците на всичките шест пациенти при аутопсия, починали повече от месец след появата на симптомите, и на повечето места в тялото им, включително един пациент, починал 230 дни след появата на симптомите.

Фокусът върху множество области на мозъка е особено полезен, каза Ал-Али от системата за здравеопазване в Сейнт Луис по въпросите на ветераните.

„Това може да ни помогне да разберем неврокогнитивния спад или „мозъчната мъгла“ и други невропсихиатрични прояви на дълъг COVID“, каза той. „Трябва да започнем да мислим за SARS-CoV-2 като за системен вирус, който може да се изчисти при някои хора, но при други може да продължи седмици или месеци и да предизвика продължителен COVID – многостранно системно заболяване.

Още интересни анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Коментари

Новини Варна