IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
13:30 | 30 декември 2021
Обновен: 06:31 | 29 април 2024

Ангел Кунчев: След празниците - цунами от "Омикрон"

Мутацията на коронавируса удвоява случаите на два-три дни

По материала работи: Ставри Таргов
Ангел Кунчев: След празниците - цунами от "Омикрон"

В началото на януари ще е ясно дали „Омикрон“ е вече в България, защото секвенирането на една проба отнема от 8 до 10-12 дни и резултатите ще излязат след Нова година, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в „Тази сутрин“ по bTV.

При "Омикрон" липсва един от антигените, но той липсва и при "Делта" и затова се е стигнало до объркване в една българска лаборатория, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

"Излизаме от предната вълна на едно не много ниско базово ниво - това е ясно. Това, че след празниците ще ни удари вълната от Европа - също е ясно. Тенденция на покачване, да кажем задържане, вече има, от 4 вече е 9%", коментира главният държавен здравен инспектор.

Новата вълна ще е цунами - това сравнение пръв е направил директорът на училището по тропическа медицина в Лондон. 

"По-простата причина, че "Омикрон" удвоява случаите на два-три дни. Това е лошата му характеристика. Добрата е, че смъртността не е толкова голяма и по-малко хора влизат в болница, но когато болните са страшно много, болниците пак ще се напълнят", отбеляза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор отново прогнозира, че при настоящото ваксинационно покритие у нас "Омикрон" ще причини големи проблеми.

Коментари

Новини Варна