IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Здраве
08:45 | 5 януари 2022
Обновен: 23:26 | 16 април 2024

Ще си платим цената… Дърпаме се за ваксини, а Омикрон настъпва

Проф. Христова: Новият щам обхваща страната на 100% до края на януари, не е за подценяване

По материала работи: Слав Велев
Ще си платим цената… Дърпаме се за ваксини, а Омикрон настъпва

Дванадесет са потвърдените до момента случаи на Омикрон в България. Нови съмнителни проби постъпват в Националния център по заразни и паразитни болести. 

"До 2-3 седмици Омикрон ще стане доминиращ у нас, а на 100% ще обхване страната до края на януари. Има редица изчисления, че случаите стремглаво се покачват, но не се задържат дълго. Месец след това ще угасне вълната", прогнозира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Вирусологът подчерта, че в България все още сме далеч от 75% ваксинирано население.

"Ще си платим цената на това. Моят апел към хората е да се ваксинират. А ако са ваксинирани преди повече от 3-4 месеца, да си поставят бустер", призова проф. Христова. 

Тя подчерта, че Омикрон се предава свръхлесно. А в компания един болен може да зарази 75% от останалите.

"Смята се, че 40-45% са леките случаи. Изследванията показват, че хоспитализациите при Омикрон са по-малко. Но това е в държави с високо ваксинално покритие. Не сме сигурни при нас как ще бъде. При огромен брой болни, дори и при по-нисък процент тежки случаи, това ще доведе до напълване на болниците", заяви проф. Христова пред Bulgaria ON AIR

Добрата новина, която директорът на НЦЗПБ посочи, е, че Омикрон ще доведе до повишаване на общия имунитет на населението. 

"Това че Омикрон се разпространява бързо, но в голяма част от случаите не протича тежко, ще доведе до повишаване на имунитета срещу Ковид-19. Така следващи мутации и да има, няма да не ни засегнат толкова тежко", уточни вирусологът.

Нужни ли са нови мерки заради Омикрон?

В много европейски държави бяха въведени допълнителни мерки заради настъплението на последния вариант на Ковид-19. У нас засега нови ограничения не се предвиждат, освен за пристигащите от "червени зони".

"Държавите постъпват по различен начин. Трябва да има баланс между мерките и икономиката. Важно е натоварването на болниците, какво е ваксинационното покритие, тежестта на прекарване на заболяването. Това, което трябва да се направи, е да се действа гъвкаво", подчерта проф. Христова. 

Тя е на мнение, че носенето на маски на открито има положителен ефект.

"Дори на открито, при заразен човек, ние ще се разболеем при близък контакт. Едно е да се разхождаш сам, друго е бъдеш на спирка или при струпване на хора. Всеки трябва да мисли, че човекът отсреща може и да е заразен", уточни директорът на НЦЗПБ.

Тя подкрепи създаването на комитет към Министерството на здравеопазването, който да следи обстановката в страната.

Бустерна доза срещу Омикрон

Здравните власти у нас съкратиха срока за поставяне на бустер доза на 3 месеца. 

"Омикрон още със самото си появяване даде заявка, че ще се превърне в световен хегемон. Омикрон е този, който наложи скъсяването на сроковете за бустер. Следващите варианти няма да са толкова променени вероятно. Но няма смисъл да се изследват антителата преди поставянето на бустер или 3-4 месеца след преболедуване", категорична беше проф. Христова.

И припомни, че Омикрон протича като настинка, но не трябва да се подценява.

"Той е като настинката, която познавахме преди. Ние си ходехме на работя с нея. Само че това е Ковид-19. След първите леки симптоми и ниска температура, след 4-5 дни може да има втора температурна вълна. Тогава може да се стигне до тежки усложнения", предупреди вирусологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари

Новини Варна