IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
10:00 | 5 януари 2022
Обновен: 15:39 | 29 април 2024

Въпрос на деня: Ковид тестове за учениците има, но какво ли хващат?

Българското образование е в плен на пандемията

По материала работи: Слав Велев
Въпрос на деня: Ковид тестове за учениците има, но какво ли хващат?

Снимка: МОН

Нищо извънредно не е станало с Омикрон, има увеличаване на броя на заразените, но в училище има висок процент ваксинирани, учители и ученици, но по-тревожното е, че тестовете, които се прилагат на учениците не са прецизни, за да хващат заразата, тестовете са несъвършени. Това каза за БНР Юлиян Петров, председател на  синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Това е така, защото всички учители и ученици, които в последствие се оказаха заразени, не бяха индикирани от тестовете. Затова голям смисъл от тях няма. Нека да ги има, ние не сме против тях, но българското образование е в плен на пандемията. А то трябва да излезе от този плен и да започне да се бори с посредствеността. Тук включвам всичко - дигитализация в училището, възпитание сред учениците, социализация на определени групи. А пандемията ще отмине и проблемите в нашето образование ще останат. И преди съм казвал, училището трябва последно да бъде затваряно, ако има по-голям брой заразени с Омикрон", допълни още Петров.

Юлиян Петров заяви още, че утре имат среща с министъра на образованието, на която ще посочат, че е необходимо преразглеждане на цялостната стратегия какво се прави в училището с оглед на пандемията. Включително за онлайн обучението на някои от учениците.

Подготвя се национална анкета дали учебната година да започне от началото на септември, на базата на обучението в други европейски страни.

Коментари

Новини Варна