IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
14:30 | 9 януари 2022
Обновен: 18:24 | 22 април 2024

Проф. Александрова: COVID-19 е сред основни причини за смърт при децата

Вирусът уби две 6-годишни деца, интензивните в Израел са пълни със заразени малчугани

По материала работи: Слав Велев
Проф. Александрова: COVID-19 е сред основни причини за смърт при децата

Снимката е илюстративна

"Ако вирусът продължи да циркулира сред най-младите хора, ще се завърти, може да мутира и не знаем какво развитие ще има. Това ще бъде мъдро решение, ако се децата бъдат ваксинирани. Ще им даде възможност да се върнат по-спокойно в училище. Тежкото протичане на Ковид-19 при децата е по-рядко отколкото при възрастните. Но това е сред 10-те основни причини за настъпване на смърт при деца между 5 и 11 години. Затова и има препоръка за ваксиниране на тази възрастова група.", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова, предаде Bulgaria ON AIR.

1667 души са си поставили ваксина срещу Ковид-19 в съботния ден в пунктовете, разкрити от Столичната община. Веднага след отварянето им и днес се образуваха опашки. 

Очакванията на специалистите са все повече деца да бъдат засегнати от Омикрон. Затова препоръчват ваксинация на децата над 5-годишна възраст.

Две 6-годишни деца починаха след заразяване с коронавирус в Израел. Те са били приети в интензивното отделение на медицинския център "Сорока" в Беер Шева, но състоянието им бързо се влошило. Двете деца не са били вакснирани.

"Децата имаха сериозни здравословни проблеми, провокирани от коронавируса. Състоянието им бързо се влоши. Заради бързото темпо на разпространение на вируса притеснението ни е, че ще започнем да приемаме деца без други основни заболявания. Те биха могли да развият усложнения в резултат на коронавируса", съобщи директорът на педиатричното отделение Исак Лазар, цитирани от haaretz.com.

Медиците препоръчват ваксиниране на децата, за да предотврати усложнение при евентуално заразяване. 

В болницата лекуват 10 деца в интензивното лечение, осем от тях са в тежко състояние. 

Израел започна да ваксинира деца на възраст 5-11 години през ноември. 90% са неваксинираните в тази възрастова група.

Коментари

Новини Варна