IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
14:00 | 11 януари 2022
Обновен: 08:29 | 18 април 2024

Омикрон събаря медиците - болници викат спешно пенсионирани лекари!?

Здравните системи в Европа отново са под натиск

По материала работи: Ставри Таргов
Омикрон събаря медиците - болници викат спешно пенсионирани лекари!?

Здравните системи в Европа отново са под натиск заради бързо разпространяващия се Омикрон. Голяма част от основния болничен персонал е болен или под карантина, а пикът на вълната още не е достигнат, пише Reuters.

В петък Великобритания започна да използва военен персонал, за да попълни недостига на медици на рекордни нива на новите случаи на Ковид-19 в страната.

"Омикрон означава повече пациенти за лечение и по-малко персонал, който да ги лекува", каза медицинският директор на Националната здравна служба проф. Стивън Поуис.

Средно около 80 000 медицински работници във Великобритания са отсъствали от работа на ден в седмицата до 2 януари. Това е ръст от 13 на сто спрямо предходната седмица.

Почти половината /44%/, са отсъствали заради Ковид-19, което е двоен ръст за 7 дни.

В Нидерландия случаите на заразени с вируса сред персонала също рязко се увеличават и то най-вече сред медицинските сестри. В момента 25 на сто от работещите в университетския медицински център в Амстердам са с положителни тестове спрямо 5% преди седмица.

В Италия проблемът със заразените здравни работници се задълбочава и заради забраната за работа на лекари и медицински сестри, които не са ваксинирани. Те представляват над 4 на сто от общия брой заети в сектора.

В Испания доболничната здравна мрежа е толкова натоварена, че в предпоследния ден на 2021 година властите разпоредиха на пенсионирани медицински работници и сестри да се върнат на работа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна