IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:40 | 13 януари 2022
Обновен: 11:17 | 24 април 2024

Сериозно от СЗО: Бустерната доза не пази добре. Нужни са нови ваксини!

В момента по света се работи по 331 нови препарати срещу вируса

По материала работи: Слав Велев
Сериозно от СЗО: Бустерната доза не пази добре. Нужни са нови ваксини!

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че повтарянето на бустерните дози от известните досега ваксини срещу COVID-19 не не е ефективна срещу новите варианти на вируса, съобщи "Гардиън", предаде "Стандарт".

Техническата консултативна група на СЗО за състава на ваксината срещу COVID-19 заяви: "Стратегия за ваксинация, основана на повтарящи се подсилващи дози от оригиналния набор ваксини, е малко вероятно да бъде подходяща или устойчива. Необходими са и трябва да бъдат разработени ваксини срещу COVID-19, които имат голямо въздействие върху предотвратяването на инфекцията и предаването ѝ, в допълнение към предотвратяването на тежки заболявания и смърт".

Групата заяви, че може да има нужда от актуализиране на съществуващите ваксини, за да бъдат насочени по-ефективно към нововъзникващите варианти на коронавируса като Омикрон, и призова за разработването на нови ваксини, които не само да предпазват хората, заразили се с COVID-19 от тежко протичане на заболяването, но и да предотвратяват по-добре заразяването с вируса, съобщи vesti.bg.

В доклад на Групата се предлага също така разработчиците на ваксини да се стремят да създават ваксини, които "предизвикват широки, силни и дълготрайни имунни реакции, за да се намали необходимостта от последователни подсилващи дози".

Докато бъдат разработени нови ваксини, групата заяви, че "може да се наложи да се актуализира съставът на настоящите ваксини срещу коронавируса".

По данни на СЗО в момента по света се работи по 331 кандидат-ваксини.

Коментари

Новини Варна