IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
10:00 | 13 януари 2022
Обновен: 08:48 | 19 април 2024

БГ прецедент: Не откриха на кого да трансплантират бъбреците от донор

От медицинския надзор отказаха коментар за Bulgaria ON AIR

По материала работи: Слав Велев
БГ прецедент: Не откриха на кого да трансплантират бъбреците от донор

Снимката е илюстративна/ВМА

Прецедент у нас по време на донорска ситуация. Не откриха на кого да трансплантират два бъбрека от трупен донор.

Два годни за трансплантиране бъбрека от 63-годишен донор останаха без реципиенти, след като 9 души от списък с 30 се оказаха неподходящи. 

"На практика от извиканите 6 души ние няма да можем да трансплантираме нито един, а в един от случаите потенциална реципиентка се отказа", заяви д-р  д-р Николай Хубанов – координатор на Александровска по трансплантации.

От медицински надзор отказаха коментар за Bulgaria ON AIR. Но са направили запитване към Румъния да вземат бъбреците, но са получили отказ. И така трансплантацията не се осъществява. 

Лекарите са категорични, че до 12 часа след изваждането на органа може да се извърши трансплантация, по-късно има риск органът да бъде отхвърлен, за това се подбират хора от регион близък до София.

"Цинизмът в ситуацията е, че при 1000 чакащи за трансплантация, два бъбрека заминават в кофата за отпадъци", заяви Тодор Мангъров - председател на пациентска организация.  

За щастие черният дроб на донора е успешно трансплантиран във ВМА след 7-часова операция, направена от проф. Никола Владов и неговия екип. 

"Пациент на 53 години с напреднали чернодорбна цироза, крайна фаза, първи в листата на чакащите, повикахме го, отзова се", каза проф. Никола Владов.  

Според проф. Владов това е единственият шанс за много пациенти да живеят нормално. И макар да казва, че трансплантацията е част от работата му, тя носи особена емоция на лекарите. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Коментари

Новини Варна