IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
11:00 | 14 януари 2022
Обновен: 15:19 | 28 март 2024

Болниците пълни с деца: Защо ли? Бързите тестове не хващат Омикрон

Голям проблем са и болните учители

По материала работи: Ставри Таргов
Болниците пълни с деца: Защо ли? Бързите тестове не хващат Омикрон

Много градове обмислят затягане на мерките заради увеличаването на случаите на Ковид-19. Областни щабове затягат мерките срещу пандемията на локално ниво. Най-много карантинирани ученици има в областите Бургас и Перник.

Втори ден Бургаска област е в "тъмночервената зона", след като броят на заразените вече е над 1000 на 100 000 души население. Засега учениците от областта ще приключат първия учебен срок присъствено, с изключение на тези от тях, които са под карантина.

"Никога досега не сме имали толкова много карантинирани паралелки. В момента от 39 паралелки, които имаме в гимназията – 13 са под карантина.

Последните три карантинирахме вчера", заяви зам.-директорът на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" Красимира Димитрова.

"Голям проблем са болните учители, които за момента в нашата гимназия са 11 човека. Много е трудно да се намерят колеги, които да заместват тези учители", притеснява се директорът на ПГРЕ "Г. С. Раковски" Радостина Костадинова.

Нараства броят на пациентите с новия вариант на Ковид-19 във Велико Търново. В белодробната болница повечето пациенти идват в усложнено състояние или се влошават много бързо. Една от причините е, че бързите антигенни тестове не могат да уловят новия вариант и показват фалшиво отрицателен резултат. Хората се забавят с лечението.

"Динамиката започна да се влошава от края на миналата седмица, пациентите се увеличават много съществено. Започнаха да идват доста млади хора, деца и за нещастие много са в тежко състояние и влизат в болница", обясни управителят на Специализираната белодробна болница във Велико Търново д-р Стела Денчева.

А в Русе, въпреки високата заболеваемост, не предстои затягане на мерките. Това беше съобщено на брифинг след срещата на Областния оперативен щаб. Засилват се проверките от общините и местните здравни власти.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна