IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
15:45 | 17 януари 2022
Обновен: 22:17 | 27 март 2024

Северен Централен район е пред локдаун

Ръст на заетите интензивните легла

По материала работи: Слав Велев
Северен Централен район е пред локдаун

Графика: МС

Само 8% делят Северен Централен район да влезе в Етап 4 по заетост на интензивните легла, показва картата за 17 януари, публикувана от Министерския съвет.

По новия План за справяне с пандемията при Етап 4 (над 80% заетост на интензивните легла) ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, телекомуникационните оператори. Учениците пък минават на онлайн обучение. Предвижда се да работят детските градини.

Северен Централен район ще влезе в етап 4 след 5 дни, сочат прогнозите.

В плана страната е разделена на шест клъстера. Противоепидемични мерки ще бъдат въвеждани на регионално ниво в зависимост от натовареността на интензивните отделения и на медиците в конкретния клъстер.

Южен Централен регион се очаква да влезе в Етап 2 след пет дни, при който има между 60% и 70% заетост на интензивните легла. При него се предвижда по-строг контрол на документите за ваксинация, учиениците преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Североизточен, Северозападен и Югоизточен регион са на прага на Етап 1 със заетост на интензивните легла между 50% и 60%. Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, дистанция, зелен сертификат и тестване в училище.

Най-много са свободните интензивни легла в Югозападен регион – 37,4% са заетите.

Коментари

Новини Варна