IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
09:30 | 1 февруари 2022
Обновен: 21:37 | 3 май 2024

Европа хлопва порти за 93 хил. българи - ковид сертификатите им изтекоха

Валидността в България засега няма да се променя

По материала работи: Слав Велев
Европа хлопва порти за 93 хил. българи - ковид сертификатите им изтекоха

От днес сертификатите на ваксинираните преди 9 месеца няма да са валидни в рамките на ЕС. Справка на ведомството в регистъра за ваксинация преди седмица показа, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България. Мярката е за всички държави в Евросъюза.

Валидността на зеления сертификат след една или две дози (за двудозовите препарати) е 270 дни. От министерството обръщат внимание, че лицата, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.

Валидността на сертификатите в България засега няма да се променя – за завършен ваксинационен цикъл са безсрочни, а за преболедувалите – 1 година. Отново от утре отпада изискването за допълнителен тест за влизащите у нас от страни в червената зона. От тъмночервената зона обаче ще се изискват зелен сертификат и отрицателен PCR или антигенен тест.

Коментари

Новини Варна