IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Здраве
09:50 | 1 февруари 2022
Обновен: 04:45 | 26 март 2024

Дозата "Смърт": Антифриз плюс антидепресанти – наш медик спаси жена!

Д-р Мирослав Йорданов е носител на наградата „Достойните българи“ през 2020 г.

По материала работи: Слав Велев
Дозата "Смърт": Антифриз плюс антидепресанти – наш медик спаси жена!

38-годишна жена от Горна Оряховица оцеля, след като изпи смъртоносен коктейл от 400 мл антифриз и антидепресанти. Тя опитала да се отрови в петък, в резултат на което изпаднала в кома и в състояние, несъвместимо с живота. Докарана е от близките си в амбулаторията на филиала за Спешна помощ в железничарския град, където попаднала на д-р Мирослав Йорданов.

Медикът е известен с това, че колкото и безнадеждни да са случаите, пред които е изправен, не се отказва да се бори за пациентите, и затова бе отличен с наградата „Достойните българи“ през 2020 г. Младият лекар прави и невъзможното, за да я стабилизира, и успява да уговори моментално транспортиране до УМБАЛ Плевен, където да продължат спешно лечение, съобщи вестник Борба.

Пациентката била в депресия наскоро и под въздействие на негативните си мисли опитала да се самоубие. Купила си туба с антифриз от бензиностанция и погълнала 400 мл от течността, както и цяла опаковка антидепресанти, включваща 30 таблетки.

Първоначално е докарана в Спешна помощ Горна Оряховица, откъдето я транспортират до Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Там обаче не постъпила за хоспитализация, защото отказала прием в болницата. Въпреки животозастраващото си състояние се прибрала вкъщи. В резултат на отравянето обаче състоянието й очаквано се влошило и получила изключително тежки отклонения в жизнените показатели, изпаднала в дълбока кома, не реагирала на болка, а дишането й станало повърхностно. Така в събота семейството й я води отново във филиала в Горна Оряховица.

„Беше безжизнена. С тежки нарушения в един от показателите – КАС (киселинно-алкохолно състояние на организма). След включване на антидотно лечение, терапия с кортикостероиди, кислородолечение и ред други медикаменти достигна състояние на частично стабилизиране. Обадих се на доц. Евгения Бързашка от Клиниката по токсикология в Плевен и пациентката бе транспортирана и приета за лечение. Там е извършена спешна диализа с активен въглен и е настъпило подобряване в състоянието“, разказа д-р Йорданов.

Медикът уточни, че смъртоносната доза антифриз е 100 мл и жената е оцеляла по чудо. По информация на наши източници горнооряховчанката живее трети живот, защото това е вторият й опит за самоубийство.

А за д-р Йорданов това е пореден тежък случай, при който доказва професионализма си. Той успя да върне към живота пациент след близо 2 часа клинична смърт, друг – със срязана бедрена артерия с трион, жена с пчела в ухото и много други.

Коментари

Хвалипръцко ( преди 2 години )
Големият доктор що не си спомене колегите, които й правят диализата?? И че тази жена ще е зависима още мноого време от диализа... и в болница, в която няма токсокология и диализа такъв човек не може да се лекува1 затова е пратена в плевен. Малко самохвалството нека срещне етиката...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна