IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
10:20 | 9 февруари 2022
Обновен: 14:16 | 24 април 2024

Откриха антитела срещу Омикрон в диви елени

Нови варианти на вируса, които са по-устойчиви на ваксини, може да се появят сред животните

По материала работи: Слав Велев
Откриха антитела срещу Омикрон в диви елени

Учени от университета в Пенсилвания, САЩ, са открили антитела срещу щама Омикрон на коронавируса сред дивите белоопашати елени.

"Установихме, че 19 от 131 произволно избрани белоопашати елени (14,5%) са дали положителен резултат за антитела към коронавируса SARS-CoV-2, което показва предишна инфекция, а секвенирането на целия геном показа, че щамът Омикрон се разпространява сред тях", се казва в проучването, публикувано в bioRxiv.

Въз основа на резултатите от проучването, учените изразяват загриженост, че нови варианти на вируса, които са по-устойчиви на ваксини и са опасни за хората, също могат да се появят и разпространят сред животните.

Изследването е проведено между 12 декември 2021 г. и 31 януари 2022 г. сред елени, живеещи в района на Стейтън Айлънд в Ню Йорк.

През август 2021 г. Министерството на земеделието на САЩ съобщи за първите в света случаи на коронавирус при диви елени, припомни БГНЕС.

Агенцията добави, че в световен мащаб са докладвани и други случаи на коронавирус "при малък брой животински видове", най-вече при животни, които са влезли в контакт с хора, заразени с Ковид-19.

Коментари

Новини Варна