IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
15:00 | 11 февруари 2022
Обновен: 01:46 | 24 април 2024

След изкаран ковид, колко време имаме антитела? Новините сякаш са добри

Ето какви са резултатите от ново проучване

По материала работи: Ставри Таргов
След изкаран ковид, колко време имаме антитела? Новините сякаш са добри

Всички, които са преболедували коронавируса, може да имат антитела до 20 месеца след това, сочи проучване на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, публикувано в Списанието на американската медицинска асоциация.

Анализът на направените кръвни проби на общо 816 неваксинирани души показва, че антитела имат 99% от доброволците, дали положителен тест за COVID-19.

Те са налични и в пробите на 55% от тези, които смятат, че са били заразени, но не са се изследвали, както и в пробите на 11% от доброволците, смятащи, че никога не са прекарвали коронавируса.

Авторът на изследването - трансплантационният хирург д-р Дори Сегев, посочва, че почти всеки с документирана инфекция има антитела, които изглежда се запазват доста дълго време. Той обаче подчертава, че наличието на антитела не гарантира, че човек не може да се зарази отново.

Имунологът д-р Ото Йънг от Калифорнийския университет в Лос Анджелис е сред специалистите, направили проверка на резултатите. Той е на мнение, че проучването показва, че хората имат антитела, които се образуват след COVID-19, но не дава яснота за имунитета, тъй като не е известно какво ниво на естествени антитела е необходимо за защита.

Йънг посочва, че други изследвания вече са показали, че антителата, придобити след преболедуване от COVID-19, намаляват с течение на времето - най-често след около шест месеца.

Тъй като новото изследване анализира информация за точно определен момент, учените предупреждават, че данните не означават непременно защита срещу повторно заразяване и ваксините остават важна част от стратегията за борба срещу вируса, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна