IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:20 | 18 февруари 2022
Обновен: 11:43 | 20 април 2024

Сербезова сбра яда на джипитата: Бебета в риск заради спряна ваксина

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България сигнализира, че са спрени доставките на препарата

По материала работи: Слав Велев
Сербезова сбра яда на джипитата: Бебета в риск заради спряна ваксина

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България сигнализира, че са спрени доставките на Ротарикс ваксини. В писмо до здравния министър Асена Сербезова, главния държавен здравен инспектор и НС те алармират, че деца остават с незавършен имунизационен курс заради липсата на препарата. Тази ваксина е за вирусни инфекции, протичащи с тежък диариен синдром, особено в кърмаческа възраст и малки деца, причинени от ротавирус.

Личните лекари обясняват, че в изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, прилагат на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми. "През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор", пише в писмото до институциите.

В резултат на липсата на ваксината бебетата, приели първа доза, остават с незавършен ваксинационен курс. Другата налична ваксина не може да я замени. "Така децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество", алармират семейните лекари. Те допълват, че не знаят дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля.

Педиатрите настояват да се предприемат необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките.

Публикуваме цялото писмо на НСОПЛБ:

„Уважаема проф. Сербезова,

В изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми. През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество. Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля.

Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките“, пишат общопрактикуващите лекари до здравните власти".

Коментари

Новини Варна