IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Здраве
08:45 | 24 февруари 2022
Обновен: 12:23 | 14 април 2024

Предупреждението на професора: Варна да не бърза да бута ковид мерките

Препоръките му са хората да продължат да носят маски – особено в градския транспорт

По материала работи: Ставри Таргов
Предупреждението на професора: Варна да не бърза да бута ковид мерките

"Господ ни помага при това ниско имунизационно покритие, при това състояние на здравната система, особено след управлението на министър Кацаров.

Нещата минават много благоприятно при нас, с минимални щети, макар че броят на починалите все още е голям. Броят на заболелите намалява, най-стремително това се случва в първите засегнати области", заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази облекчение, че броят на заболелите намалява почти навсякъде в страната, най-стремително в първите засегнати области - като Благоевград. Но предупреди, че във Варна не трябва да се бърза с облекчаването на мерките.

"Биологическият характер на Омикрон е, че ще мине през голям брой хора. Мина и в българското общество: тези с бустер не разбраха, тези с две дози ваксина вдигнаха температура, а голяма част от хората са контактни с Омикрон. На това се дължи намаляването на случаите, а не на другите мерки", категоричен бе бившият директор на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев приветства решението за отпадането на "зеления сертификат". Препоръките му обаче са хората да продължат да носят маски – особено в градския транспорт и където има много хора, и най-важното – проветряването. "Честото проветряване води до намаляване на риска", посочи той.

"Сертификатите бяха побългарени, а през това време имаше и непремерени послания от страна на МЗ и някои специалисти. "Направихме изследване – 50% са били в контакт с вируса!"

Ако бяха наистина толкова и имат силен имунитет, защо са тези пикове? Вижте колко хора се разболяха и умряха. Да, не могат да се стигнат рекордите на Кацаровото управление, но с определени стъпки и особено ваксиниране можеше да се постигне нещо", изтъкна професорът.

Според бившия директор на НЦЗПБ провалът на здравните власти с ваксинацията в България произлиза от грешния подход към отделните групи.

"12% не искат и да чуят – за тях ваксината е отровна. С тях не може да се работи. 1% имат страхове. Най-голям, около 50, е процентът на отлагащите решението за ваксинация – които чакат по-хубавите ваксини. Не беше работено с тези отделните групи", отбеляза проф. Кантарджиев.

По-хубави ваксини няма да дойдат, тъй като всички изследвания сочат: най-ефективни са РНК-ваксините, стана ясно още от думите му.

"Чувам много неистини за ваксините, което ми е неприятно – не намерихме верния тон. Много антиваксъри твърдят, че не се умира от Ковид. Вчера излезе в The Lancet за данните от аутопсиите на хора с Ковид-19 в Германия. 86% са умрели от Ковид и 14% са умрели от Ковид с нещо друго.

Тези, които казват, че не се правят аутопсии и не се умира – които им вярват, да им вярват 14%", отсече проф. Кантарджиев.

Коментари

Новини Варна