IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
10:45 | 28 февруари 2022
Обновен: 23:43 | 26 март 2024

Все "К"-та. Ковидът затихва, но "Камбоджа" се настани. Грипът е коварен!

Засегнатите се лекуват в болница

По материала работи: Ставри Таргов
Все "К"-та. Ковидът затихва, но "Камбоджа" се настани. Грипът е коварен!

Още 6 случая на грип са установили в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" на Националния център по заразни и паразитни болести.

Става дума за т.нар. вариант „Камбоджа“. Пробите са взети в периода 16 - 25 февруари, като петима от шестимата са хоспитализирани пациенти от Пазарджик и София. Само един е бил амбулаторно лекуван пациент от София.

Досега у нас са установени общо 24 случая на грип „Камбоджа“. Повечето от тях са на пациенти, които са на болнично лечение – 14. Само 10 от установените са били на домашно лечение.

Преди десетина дни стана ясно и за два случая на деца, които са били хоспитализирани - 7-годишно беше с грип и с мозъчен оток в Инфекциозна болница в София и друго 3-годишно дете, което се е лекувало в същата болница.

В сравнение с предишни сезони установените случаи са много малко. В предишни години те са стотици. Миналата година не беше регистриран нито един случай на грип в НЦЗПБ.

Припомняме, че в края на януари у нас бе регистриран първият случай на заразен едновременно с грип и коронавирус - флуорона. Пациентът тогава беше дете от Ямбол, за което се знае, че премина домашно амбулаторно лечение, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна