IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
12:15 | 10 март 2022
Обновен: 02:12 | 17 април 2024

Ужас без край: Делтакрон набира скорост

Трима пациенти във Франция са заразени едновременно с гени на Делта и Омикрон

По материала работи: Слав Велев
Ужас без край: Делтакрон набира скорост

Снимка: Туитър/Ройтерс

Новооткритият хибрид на COVID-19 Делтакрон, комбинация на гени от познатите вече Делта и Омикрон варианти, набира скорост, съобщи агенция Ройтерс. Вариантът е открит у най-малко 17 пациенти в САЩ и Европа.

Тъй като потвърдените случаи са малко, е твърде рано да бъде установено дали Делтакрон ще е много заразен и дали ще причинява тежки усложнения, каза Филип Колсон от Средиземноморския болнично-университетски институт по инфекциозни болести в Марсилия, съобщи Дарик.

Екипът му е описал трима пациенти във Франция, заразени с вариант на SARS-CoV-2, който съчетава шиповия протеин на Омикрон с "тялото" на Делта. Други две несвързани инфекции с Делтакрон са установени в САЩ според непубликувано съобщение на компанията за генетични изследвания "Хеликс". Други екипи съобщават за още 12 случая на Делтакрон в Европа от януари в бюлетини за вирусни изследвания.

При генетичните рекомбинации на човешките коронавируси два варианта заразяват една и съща клетка гостоприемник.

"По време на пандемията от COVID-19 два или повече варианта са циркулирали едновременно в едни и същи географски райони. Това създаде възможности за рекомбинация между тези два варианта", казва Колсон, като добавя че екипът му е разработил PCR тест, който може бързо да установява наличието на този вирус.

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна