IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
08:30 | 14 март 2022
Обновен: 00:26 | 25 април 2024

Днес е Световният ден на съня

Недоспиването води до много болести и проблеми

По материала работи: Слав Велев
Днес е Световният ден на съня

На 14 март отбелязваме Световния ден на съня. Той се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Световният ден акцентира върху проблемите със съня в съвременното общество. Експертите твърдят, че недоспиването и неспокойния, непълноценен сън са се превърнали в глобална епидемия, на която трябва да се обърне сериозно внимание.

Множество медицински изследвания доказват, че  липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други. Води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция. Голяма част от катастрофите, например, се случват, когато водачът заспи зад волана.

Припомняме, че Варна и Медицинския университет в града са един от лидерите в борбата със Сънната апнея не само у нас, но и в световен мащаб.

Коментари

Новини Варна