IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Здраве
10:00 | 20 март 2022
Обновен: 00:59 | 25 март 2024

Прогнозата на доц. Ангел Кунчев: Нормално лято, без нови вълни на коронавируса

Сегашните мутации се предават по-лесно, но не водят до тежко заболяване

По материала работи: Ставри Таргов
Прогнозата на доц. Ангел Кунчев: Нормално лято, без нови вълни на коронавируса

„Има 1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, но не виждам драма в развитието на вируса. Спря тенденцията на спад“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за бТВ.

По думите му повишаването се наблюдава изключително внимателно. „Нови ограничителни мерки не са на дневен ред, но ако има сериозно нарастване на болните и натиск върху здравната система, такива ще бъдат обмислени“, каза Кунчев.

„Вирусът започна да става ендемичен, затова не съм притеснен от този ръст на болестта. Наистина се предава по-лесно, но не води до тежко заболяване“, каза още той. Кунчев прогнозира нормално лято без нови вълни на вируса, ако, разбира се, не се случи някакъв драматичен обрат в ситуацията.

Кунчев очерта и вариант за развитие на вируса в негативна посока. „Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вариант или щам, тогава перспективата за България като най-малко ваксинирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост“, каза той.

По думите на Кунчев действията на държавата за справяне с коронавируса в последните две години е трябвало да бъдат по-малко емоционални, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна